Miske » Specials » Ziekenhuisinfecties
Miske: Informatie van A tot Z

Ziekenhuis- en zorgcentragerelateerde infecties

Ziekenhuis- en zorgcentragerelateerde infecties Bij een ziekenhuisinfectie (nosocomiale infectie) denken mensen meteen aan een infectie die ze oplopen in een ziekenhuis. Dit klopt echter slechts gedeeltelijk aangezien ook verpleegafdelingen en zorgcentra mogelijk getroffen zijn. Patiënten lopen hier sneller een infectie op aan het bloed, de luchtwegen (longen), de huid en de urinewegen. Zowel bezoekers, patiënten zelf als het personeel van deze instelling moeten zo goed mogelijk een ziekenhuisinfectie proberen te voorkomen. Een correcte hygiëne voorkomt reeds heel veel infecties.

Oorzaken infecties: In ziekenhuizen en zorginstellingen

Ziekenhuisinfecties (nosocomiale infecties) zijn het gevolg van virale en bacteriële infecties evenals schimmelinfecties. Een beruchte en bekende bacteriële ziekenhuisinfectie is MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus). Deze infectie is bestand tegen heel veel soorten antibiotica.

Risicofactoren ziekenhuisinfectie

Een slechte hygiëne van het verplegend personeel of contact met een andere patiënt veroorzaakt vaak deze infectie, die vooral tot stand komt bij zwakkere, jonge of oudere patiënten, patiënten die langdurig opgenomen zijn en/of een invasieve procedure hebben ondergaan waarbij materiaal in het lichaam terechtkomt, zoals een katheterisatie of een intubatie.

Symptomen: Urinewegen, longen, huid en bloed

De klachten zijn afhankelijk van het getroffen lichaamsdeel. Een bloedweginfectie, urineweginfectie, longontsteking en huidinfectie behoren tot de mogelijke infecties. Urineweginfecties komen veruit het meest tot stand. De meest ernstige infectie die de bloedbaan treft, is zeldzaam.

Diagnose en onderzoeken

Naast een klinische presentatie en een lichamelijk onderzoek van de patiënt, is een diagnostisch onderzoek nodig. Hiervoor kijkt de arts naar de aanwezige symptomen en hij besluit dan bijvoorbeeld om een wondcultuur, een bloedonderzoek, een urineonderzoek, een onderzoek van het sputum (slijm) en een röntgenfoto van de borstkas te laten uitvoeren. Een grondig onderzoek is zeker nodig bij een infectie die bestand is tegen veel soorten antibiotica, zoals MRSA, zodat de arts weet welke soort antibiotica hij wel kan inzetten.

Behandeling ziekenhuisinfecties

Antimycotica, antivirale geneesmiddelen en antibiotica bestrijden de ziekteverwekkende pathogenen. Daarnaast zet de arts een ondersteunende behandeling in. Soms is een chirurgische ingreep nodig, bijvoorbeeld bij wondinfecties.
Acinetobacter-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacterie

Acinetobacter-infectie: Ziekenhuisinfectie door bacterie

Acinetobacter is een wereldwijd voorkomende bacterie die vooral in ziekenhuizen infecties veroorzaakt, en dit met name bij zeer zieke patiënten of patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Tal van inf…
MRSA: Bacteriële infectie met resistentie tegen antibiotica

MRSA: Bacteriële infectie met resistentie tegen antibiotica

MRSA is de afkorting van ‘meticilline-resistente Staphylococcus aureus’. Deze bacteriële infectie reageert niet op antibiotica die de arts normaal gezien inzet voor de behandeling van bacteriële infec…
Ziekenhuisinfecties: Oorzaken, soorten en risicofactoren

Ziekenhuisinfecties: Oorzaken, soorten en risicofactoren

Ziekenhuisinfecties zijn, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, niet enkel aanwezig in een ziekenhuis. Ook in een verpleegafdeling, poliklinische faciliteit of zorginstelling komen deze infecti…
Gepubliceerd door Miske op 21-08-2017. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic / Pixabay
  • Geraadpleegd op 19 augustus 2017:
  • Overview, Ziekenhuisinfecties: Oorzaken, soorten en risicofactoren
  • Ziekenhuisinfecties: Oorzaken, soorten en risicofactoren, Ziekenhuisinfecties: Oorzaken, soorten en risicofactoren
Schrijf mee!