Miske » Specials » Okselproblemen
Miske: Informatie van A tot Z

Okselaandoeningen en problemen met het okselgebied

Okselaandoeningen en problemen met het okselgebied Diverse aangeboren of verworven aandoeningen, afwijkingen en infecties veroorzaken mogelijk problemen met de oksels. Ook uitlokkende factoren vormen een risicofactor voor de totstandkoming van de okselproblemen. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen, wasmiddelen, deodorant, een zwangerschap en andere omgevingsfactoren. De symptomen zijn net als de behandelingen en mogelijke complicaties zeer divers en zijn steeds afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de problemen aan de oksel(s).

Symptomen

Milde tot ernstige acute of chronische problemen aan één of beide oksels zelf zijn mogelijk. Zo presenteert een patiënt zich mogelijk met onder andere pukkels, een huiduitslag, jeuk; pijn, ettering, een andere huidkleur, een brandend gevoel en roodheid. Omdat de oorzaken van deze symptomen zo divers kunnen zijn, zijn soms ook algemene symptomen merkbaar, zoals keelpijn, gewichtsverlies, koorts, een zwelling van het gezicht, hoesten, een loopneus enzovoort.

Behandeling

Niet altijd zijn aandoeningen of problemen met de okselgebieden ernstig. Soms behoeven ze geen behandeling, of is het voldoende dat de uitlokkende factor geweerd of aangepast wordt, zoals andere medicijnen of anti-transpireermiddelen of een betere scheermethode. Maar enkele vormen van huidirritatie en problemen met de oksel duiden op een ernstigere, onderliggende ziekte waarvoor een medische behandeling nodig is.

Complicaties

Okselproblemen zijn doorgaans erg vervelend voor de patiënt. Schaamte, een laag zelfbeeld en een depressie zijn slechts enkele emotionele complicaties. Ook op lichamelijk vlak brengt de irritatie aan de oksel heel wat consequenties met zich mee. Zo is het soms niet meer mogelijk om deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten.
Jeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandeling

Jeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandeling

De oksel ligt direct onder de schoudergewrichten en bevat verschillende bloedvaten en lymfeklieren samen met haarzakjes en zweetklieren. Jeuk onder de oksels komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Di…
Okselgezwellen: Oorzaken, symptomen en behandeling

Okselgezwellen: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een okselgezwel is een zwelling of een bult onder de arm. Een zwelling onder de oksel heeft mogelijk diverse oorzaken die vaak goedaardig en onschuldig zijn, zoals onder andere cyste of goedaardige ve…
Uitslag op de oksel (huidirritatie): Oorzaken en symptomen

Uitslag op de oksel (huidirritatie): Oorzaken en symptomen

Uitslag op de oksel is lelijk, pijnlijk, jeukend en/of brandend ... Deze huidirritatie geeft velen een vervelend gevoel. De huiduitslag komt bij iedereen voor, maar vooral mensen die sportieve activit…
Gepubliceerd door Miske op 24-01-2017, laatst gewijzigd op 29-01-2017. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!