Diabetesgerelateerde symptomen, behandelingen & complicaties
Diabetes, ook gekend als 'suikerziekte', is een chronische aandoening waarbij de bloedglucose of de bloedsuikerspiegel te hoog is (hyperglykemie). Na verloop van tijd ontstaan hierdoor ernstige gezondheidsproblemen aan veel lichaamssystemen, zoals aan de nieren, het hart, de ogen, de maag en darmen, ... Een bloed- en urineonderzoek zijn nodig voor het identificeren alsook opvolgen van de ziekte. De multidisciplinaire behandeling gebeurt ondersteunend omdat een genezing niet mogelijk is. De patiënt moet een gezonde levensstijl hanteren om complicaties als gevolg van diabetes te voorkomen of vertragen.
Epidemiologie suikerziekte
Kinderen, tieners, volwassen en ouderen krijgen te maken met diabetes, vooral omwille van overgewicht. Ook zwangere vrouwen lijden mogelijk aan suikerziekte (zwangerschapsdiabetes).
Oorzaken: Verhoogde bloedsuikerspiegel
Glucose is aanwezig in de voeding. Insuline, een hormoon geproduceerd door het pancreas (de alvleesklier), helpt de glucose om in de cellen te komen zodat energie vrijkomt. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2, het meest voorkomende type, gebruikt het lichaam insuline niet goed of maakt het lichaam de insuline niet meer goed aan. Zonder voldoende insuline blijft de glucose in het bloed, hetgeen resulteert in hyperglykemie (een te hoge bloedsuikerspiegel). Risicofactoren voor de verhoogde bloedsuikerspiegel zijn onder andere overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte.
Prediabetes
Bij prediabetes is de bloedsuiker hoger dan normaal maar niet hoog genoeg is om onder de noemer 'diabetes' te vallen. Patiënten met diabetes hebben echter wel een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2.
Symptomen
Diabetes mellitus veroorzaakt mogelijk ernstige problemen aan het hart (hartaandoeningen, een beroerte), de nieren, de zenuwen, de ogen, ... Overmatig veel dorst hebben, vermoeidheid, vaak plassen, een hongergevoel en gewichtsverlies zijn nog enkele andere kenmerken van suikerziekte. Bij diabetes type 1 komen de symptomen snel tot stand en deze zijn soms heel ernstig, terwijl bij type 2 de symptomen geleidelijk ontstaan.
Diagnose en onderzoeken van te hoog gehalte van bloedglucose
Via een urineonderzoek en bloedonderzoek is de arts in staat om diabetes mellitus op te sporen. Een speciaal bloedonderzoek (A1C-bloedtest) volgt het verhoogde bloedsuikergehalte op. Vooral bij diabetes type 2 zet de arts nog een glucose-tolerantietest in, waarbij patiënten een suikerdrankje moeten opdrinken. Twee uur na het drinken van dit drankje meet de arts het glucoseniveau. Wanneer dit hoger is dan 200 mg / dL (11,1 mmol / L), wijst dit op diabetes type 2.
Behandeling suikerziekte
Lichaamsbeweging, een gezond gewicht en een gezonde, aangepaste voeding zijn de belangrijkste zelfzorgmaatregelen bij diabetes mellitus. Daarnaast helpen medicijnen om het bloedglucosegehalte op peil te brengen en houden. Patiënten met diabetes krijgen twee tot vier keer per jaar een multidisciplinaire medische opvolging om complicaties zo goed mogelijk te voorkomen.
Complicaties van hyperglykemie
Tal van complicaties zijn mogelijk bij diabetes zoals diabetische retinopathie en maculaoedeem (beide oogaandoeningen) diabetische neuropathie), een diabetesvoet, diabetische nefropathie (nieraandoening), een hartaanval, een beroerte, ...
Prognose van een te hoge bloedsuiker
Diabetes is een levenslange ziekte en een genezing is niet mogelijk. Een strenge controle op de bloedglucosewaarden voorkomt of vertraagt complicaties. Maar gezondheidsproblemen door diabetes komen zelfs tot stand bij patiënten die zich goed houden aan de levensstijl voor diabetespatiënten en waarbij een normale bloedsuikerspiegel aanwezig is.