Miske » Specials » Gezonde voeding
Miske: Informatie van A tot Z

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid Het eten van gezonde voedingsmiddelen en het drinken van bepaalde dranken biedt veel voordelen voor de gezondheid en het onderhoud van het lichaam. Het lichaam krijgt zo de nodige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken of sneller te herstellen van bepaalde ziekten of symptomen. Ook vermindert het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker. Vrijwel alle organen en lichaamsstructuren zijn gebaat met een evenwichtige en gezonde voeding.

Gezondheidsvoordelen van goed eten

Een evenwichtige en gezonde voeding biedt alle:
  • energie die nodig is om de hele dag actief te blijven
  • voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, zodat mensen sterk en gezond blijven en alle voedingsgerelateerde ziekten voorkomen kunnen worden

Actief blijven en een gezonde, uitgebalanceerde voeding helpt eveneens om een ​​gezond gewicht te behouden.

Tekorten in sommige belangrijke voedingsstoffen - zoals een tekort aan vitamine A, B, C en E, en zink, ijzer en selenium verzwakt bepaalde delen van het immuunsysteem, waardoor het lastiger is om ziekten en infecties te bestrijden.

Verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Het eten van een gevarieerde, uitgebalanceerde voeding betekent dat mensen dagelijks best een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep in de aanbevolen hoeveelheden consumeren.

De vijf voedselgroepen zijn:
  • fruit
  • graan (granen) voedsel, meestal volkoren en/of vezelrijke vezelvariaties
  • groenten en peulvruchten / bonen
  • mager vlees en gevogelte, vis, eieren, tofu, noten en zaden, peulvruchten / bonen
  • melk, yoghurt, kaas en/of alternatieven, meestal verminderd vet.

Voedingsmiddelen zijn gegroepeerd omdat ze vergelijkbare hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. De belangrijkste voedingsstoffen van de groep melk, yoghurt, kaas en alternatieven zijn bijvoorbeeld calcium en eiwitten, terwijl de fruitgroep een goede bron van vitaminen is, met name vitamine C.

Het is ook belangrijk om een ​​variëteit aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep te kiezen, omdat verschillende voedingsmiddelen verschillende soorten en hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bieden.

Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)

Het behouden van een gezond gewicht en het eten van een evenwichtige voeding met weinig verzadigd vet en veel vezels in volle granen verkleint het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.

Gewichtscontrole

Het eten van een gezond dieet met veel fruit, groenten, volle granen en een matige hoeveelheid onverzadigde vetten, vlees en zuivelproducten helpt bij het behoud van een ​​stabiel gewicht . Door elke dag een goede variëteit van deze voedingsmiddelen te consumeren, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met veel vet en suiker, die een belangrijke oorzaak van een gewichtstoename zijn. Een gezonde voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging helpt eveneens bij het bekomen van gewichtsverlies. Bovendien is het mogelijk om hierdoor gezondere cholesterolwaarden en een gezonde bloeddruk te verkrijgen hetgeen de kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 en andere gezondheidsproblemen verlaagt.

Hartgezondheid

Een gezonde voeding rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten vermindert de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te handhaven. Een hoge bloeddruk en cholesterol zijn mogelijk een symptoom van te veel zout en verzadigde vetten in de voeding. Het wekelijks eten van een portie vette vis - zoals zalm en forel - helpt eveneens om het risico op het ontwikkelen van hartziekten te verlagen. De hoge niveaus van omega-3 vetzuren in vette vis zijn goed voor de gezondheid van het hart.

Sterke botten en tanden

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium houden de tanden en botten sterk en vertragen het proces van botverlies (osteoporose) geassocieerd met de veroudering. Calcium bevindt zich in veel zuivelproducten, maar is ook aanwezig in bijvoorbeeld sardines, ingeblikte zalm (met botten), donkergroene groenten (zoals boerenkool en broccoli), en met calcium verrijkte voedingsmiddelen zoals sojaproducten, vruchtensappen en granen. Aangezien vitamine D het lichaam helpt om calcium te absorberen, is het belangrijk om regelmatig buiten te komen. Het lichaam krijgt vitamine D namelijk door blootstelling aan de zon. Het is bovendien essentieel om voldoende voedsel met vitamine D in de voeding op te nemen, wat aanwezig is in vette vis en verrijkte granen.
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde…
Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk is een witte, melkachtige substantie die wordt gewonnen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Kokosmelk is een veelzijdig ingrediënt en een uitstekend alternatief voor melk. Net als andere…
Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Sommige patiënten lopen een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) of een beroerte. Dit is vooral het geval bij patiënten die lijden aan het metabool syndroom, een clust…
Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten zijn een soort boomnoot met tal van gezondheidsvoordelen. Pistachenoten zijn een uitstekende bron van eiwitten, antioxidanten en vezels. Mensen consumeren deze bron van voedingsstoffen i…
Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee is een rode kruidenthee die afkomstig is van de gefermenteerde bladeren van de Aspalathus linearisstruik, een plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Ongefermenteerde groene rooibosthee is ook ve…
Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt is één van de oudste geteelde gewassen in de menselijke geschiedenis. Dit oud graan is een ondersoort van tarwe. Spelt en tarwe lijken qua uiterlijk op elkaar, maar spelt heeft een sterkere schi…
Venkel, goed voor ogen

Venkel, goed voor ogen

Venkel is een knolgewas dat verwant is aan dille en anijs, wat ook te ruiken valt. Deze selderijachtige wintergroente heeft een wit en bolvormig uitzicht. De groente heeft ook een aantal groene stenge…
Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Wanneer het gezichtsvermogen achteruit gaat, schrijven mensen dit vaak toe aan de veroudering of oogvermoeidheid. Vaak echter vermindert een gezonde levensstijl het risico op oogproblemen aanzienlijk.…
Wortelen bevorderen de ooggezondheid

Wortelen bevorderen de ooggezondheid

Kinderen die moeilijk groenten eten, krijgen van de ouders vaak te horen dat wortelen goed zijn om het gezichtsvermogen op peil te houden. Maar zijn wortelen effectief goed voor de ogen of is dit een…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

In het water bevinden zich algen, een groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die aanwezig zijn in of in de buurt van zoute wateren. Zeewier, dat in veel verschillende soorten b…
Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout is afkomstig van de plant Glycyrrhiza glabra. Deze specerij wordt gebruikt als zoetstof in snoep, en ook wordt hiermee de smaak van medicijnen gemaskeerd. Zoethout is verkrijgbaar in de vorm…
Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

De lijst van voordelen van zwarte bessen is vrij indrukwekkend. Deze fruitsoort heeft een positieve invloed op de hersenen, de spijsvertering, astma en de algemene longfunctie, een verkoudheid en de g…
Gepubliceerd door Miske op 04-12-2018, laatst gewijzigd op 14-12-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 december 2018:
  • Food variety and a healthy diet, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-variety-and-a-healthy-diet
  • Health benefits of eating well, https://www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/eating-well/health-benefits-of-eating-well
  • Geraadpleegd op 3 december 2018:
  • NUTRIËNTEN EN GEZONDHEIDSVOORDELEN, https://www.choosemyplate.gov/protein-foods-nutrients-health
  • The health benefits of popular foods, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269143.php
Schrijf mee!