Miske » Specials » Gezonde voeding

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid Het eten van gezonde voedingsmiddelen en het drinken van bepaalde dranken biedt veel voordelen voor de gezondheid en het onderhoud van het lichaam. Het lichaam krijgt zo de nodige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken of sneller te herstellen van bepaalde ziekten of symptomen. Ook vermindert het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker. Vrijwel alle organen en lichaamsstructuren zijn gebaat met een evenwichtige en gezonde voeding.

Gezondheidsvoordelen van goed eten

Een evenwichtige en gezonde voeding biedt alle:
  • energie die nodig is om de hele dag actief te blijven
  • voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, zodat mensen sterk en gezond blijven en alle voedingsgerelateerde ziekten voorkomen kunnen worden

Actief blijven en een gezonde, uitgebalanceerde voeding helpt eveneens om een ​​gezond gewicht te behouden.

Tekorten in sommige belangrijke voedingsstoffen - zoals een tekort aan vitamine A, B, C en E, en zink, ijzer en selenium verzwakt bepaalde delen van het immuunsysteem, waardoor het lastiger is om ziekten en infecties te bestrijden.

Verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Het eten van een gevarieerde, uitgebalanceerde voeding betekent dat mensen dagelijks best een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep in de aanbevolen hoeveelheden consumeren.

De vijf voedselgroepen zijn:
  • fruit
  • graan (granen) voedsel, meestal volkoren en/of vezelrijke vezelvariaties
  • groenten en peulvruchten / bonen
  • mager vlees en gevogelte, vis, eieren, tofu, noten en zaden, peulvruchten / bonen
  • melk, yoghurt, kaas en/of alternatieven, meestal verminderd vet.

Voedingsmiddelen zijn gegroepeerd omdat ze vergelijkbare hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. De belangrijkste voedingsstoffen van de groep melk, yoghurt, kaas en alternatieven zijn bijvoorbeeld calcium en eiwitten, terwijl de fruitgroep een goede bron van vitaminen is, met name vitamine C.

Het is ook belangrijk om een ​​variëteit aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep te kiezen, omdat verschillende voedingsmiddelen verschillende soorten en hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bieden.

Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)

Het behouden van een gezond gewicht en het eten van een evenwichtige voeding met weinig verzadigd vet en veel vezels in volle granen verkleint het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.

Gewichtscontrole

Het eten van een gezond dieet met veel fruit, groenten, volle granen en een matige hoeveelheid onverzadigde vetten, vlees en zuivelproducten helpt bij het behoud van een ​​stabiel gewicht . Door elke dag een goede variëteit van deze voedingsmiddelen te consumeren, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met veel vet en suiker, die een belangrijke oorzaak van een gewichtstoename zijn. Een gezonde voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging helpt eveneens bij het bekomen van gewichtsverlies. Bovendien is het mogelijk om hierdoor gezondere cholesterolwaarden en een gezonde bloeddruk te verkrijgen hetgeen de kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 en andere gezondheidsproblemen verlaagt.

Hartgezondheid

Een gezonde voeding rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten vermindert de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te handhaven. Een hoge bloeddruk en cholesterol zijn mogelijk een symptoom van te veel zout en verzadigde vetten in de voeding. Het wekelijks eten van een portie vette vis - zoals zalm en forel - helpt eveneens om het risico op het ontwikkelen van hartziekten te verlagen. De hoge niveaus van omega-3 vetzuren in vette vis zijn goed voor de gezondheid van het hart.

Sterke botten en tanden

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium houden de tanden en botten sterk en vertragen het proces van botverlies (osteoporose) geassocieerd met de veroudering. Calcium bevindt zich in veel zuivelproducten, maar is ook aanwezig in bijvoorbeeld sardines, ingeblikte zalm (met botten), donkergroene groenten (zoals boerenkool en broccoli), en met calcium verrijkte voedingsmiddelen zoals sojaproducten, vruchtensappen en granen. Aangezien vitamine D het lichaam helpt om calcium te absorberen, is het belangrijk om regelmatig buiten te komen. Het lichaam krijgt vitamine D namelijk door blootstelling aan de zon. Het is bovendien essentieel om voldoende voedsel met vitamine D in de voeding op te nemen, wat aanwezig is in vette vis en verrijkte granen.
Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos

Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos

Abrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn met perziken en pruimen. Een abrikoos heeft een zachte, harige textuur, maar de…
Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht

Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht

Een ananas (Ananas comosus) is een tropische vrucht die behoort tot de bromeliafamilie. Deze smakelijke vrucht is eetbaar in zowel zijn natuurlijke, vaste vorm als in gedroogde versie, en ananassap is…
Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente

Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente

Andijvie (Cichorium endivia) is een éénjarig bladgewas uit de familie van de madeliefjes en is nauw verwant aan witlof, groenlof en cichorei. Deze veelzijdige groente kan zowel rauw als gekookt worden…
Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidanten

Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke kunstmatige of natuurlijke stoffen die helpen bij het voorkomen of vertragen van celschade in het lichaam. Ze bestrijden schade veroorzaakt door vervuiling, stress en ee…
Appelciderazijn: Voordelen van appelazijn voor gezondheid

Appelciderazijn: Voordelen van appelazijn voor gezondheid

Appelciderazijn (ook bekend als appelazijn of appelcider) is een zuur smakende vloeistof die ontstaat uit de fermentatie van appels. Het proces begint met het mengen van geplette appels, water en gist…
Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appel

Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appel

Appels (Malus domestica) zijn pomaceousvruchten geproduceerd door appelboom die behoort tot de Rosaceaefamilie. Appels zijn één van de meest geteelde en geconsumeerde vruchten ter wereld. Appels zijn…
Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok

Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok

De artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden. Deze veelzijdige groente kan op verschillende manieren worden…
Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge

Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge

Asperge (Asparagus officinalis) is een lentegroente die behoort tot de leliefamilie. De meest voorkomende type asperge is groen van kleur, maar ook witte (delicater en moeilijker te oogsten) en paarse…
Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

De aubergine is een groente die behoort tot de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae). De groente heeft meestal een ei-achtige vorm en een levendige paarse kleur. Hoewel de donkerpaarse aube…
Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocado

Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocado

Avocado's, de vruchten van de avocadoboom (Persea americana), zijn beroemd om hun rijke voedingswaarde en veelzijdigheid. Ze worden veel gebruikt in diverse gerechten vanwege hun smaak en romige textu…
Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid

Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid

Basilicum is een veelzijdig kruid dat afkomstig is van de aromatische plant Ocimum basilicum. Oorspronkelijk komt het kruid uit tropische regio's van Azië en Afrika. Basilicum wordt veel gebruikt in d…
Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente

Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente

Bloemkool is een lid van de kruisbloemige familie van groenten. Deze veelzijdige groente bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytochemicaliën. Het is een…
Boerenkool: Voordelen voor gezondheid van deze groente

Boerenkool: Voordelen voor gezondheid van deze groente

Boerenkool, een lid van de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), samen met kool en spruitjes, is een robuuste en veelzijdige groente die goed groeit in de koudere wintermaanden. Deze stevige groene groe…
Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchten

Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchten

Bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren in grootte, hebben een diepe blauwpaarse kleur met een dunne, doorschijnende sch…
Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

De braam behoort tot de Rosaceae-familie en is bekend om zijn heerlijke, zoete vruchten. De vruchten, ook wel bramen genoemd, zijn diep paars van kleur en hebben een zachte, fragiele huid. Braambessen…
Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten

Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten

Cashewnoten zijn een soort noten met een zachte consistentie en een zoete smaak. Cashewnoten worden zowel rauw als geroosterd en gezouten of ongezouten verkocht. Cashewnoten worden tevens gebruikt om…
Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheid

Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheid

Champignons worden vaak beschouwd als groenten in de voedselwereld. Technisch gezien behoren ze echter tot het schimmelrijk en zijn ze geen planten. Schimmels produceren sporen, vergelijkbaar met poll…
Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette

Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette

Courgette, een zomerpompoen, is een lid van de kalebassenfamilie. Deze veelzijdige groente, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, is tegenwoordig wereldwijd populair. Courgettes zijn er in versc…
Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren. Ze zijn eetbaar als snack, en kunnen worden gebruikt in curry’s, desserts, sa…
Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei

Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei

Eieren bevatten in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen om het lichaam gezond te houden. Ze zijn niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, maar…
Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheid

Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheid

Gember (Zingiber officinale) is een tropische bloeiende plant die wereldwijd verkrijgbaar is bij kwekers. Het behoort tot de familie Zingiberaceae en is een naaste verwant van kurkuma. De plant produc…
Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Veel mensen eten als ontbijt graag havermout. Deze populaire ontbijtvoeding bestaat uit haver en een vloeistof, zoals water, koemelk of plantaardige melk. Haver is een zeer voedzaam volkoren voedingsm…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde…
Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht

Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht

Hummus (hoemoes, houmous) is een zeer bekend gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar de laatste jaren is dit gezonde gerecht enorm in populariteit toegenomen in het westen. Dit wordt meesta…
Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel is een specerij die afkomstig is van de binnenste schors van bepaalde bomen uit het geslacht Cinnamomum. Het proces om kaneel te verkrijgen omvat het snijden van de stengels van kaneelbomen, wa…
Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten

Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten

Kersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn bekend, met allen verschillende smaken, maar meestal zijn deze zoet of zuur. Ook de m…
Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid

Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid

Knoflook maakt deel uit van de uienfamilie en bestaat uit een 'bol' die meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teentjes', bestaat. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten zoals curr…
Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk is een witte, melkachtige substantie die wordt gewonnen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Dit veelzijdige ingrediënt is een uitstekend alternatief voor reguliere melk en biedt verschil…
Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten

Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten

Komijn is het gedroogde zaad van het kruid Cuminum cyminum en is meestal bruin van kleur. De zwarte variant, die bekend staat als 'zwarte komijn', heeft een iets andere smaak en wordt vaak in andere g…
Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommer

Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommer

Komkommers zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten. Deze vruchten behoren tot de plantenfamilie Cucurbitaceae (komkommerfamilie), die ook pompoenen en meloenen omvat. Het mees…
Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Veel mensen voegen koriander (Coriandrum sativum) toe aan hun maaltijden om deze een betere smaak te geven. Koriander is een soort kruid dat onder andere een scherpe citroensmaak geeft aan gerechten.…
Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Kruidnagel is de gedroogde bloemknop van de Syzygium aromaticum-boom. Het behoort tot de plantenfamilie Myrtaceae. Deze groenblijvende plant groeit in tropische en subtropische klimaten en is inheems…
Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Peterselie (Petroselinum crispum) is een kleine tweejaarlijkse plant uit de familie Apiaceae, geslacht Petroselinum. Dit kruid is afkomstig uit Zuid-Europa en de oostelijke Middellandse Zee. Het wordt…
Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten

Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten

Linzen zijn eetbare peulvruchten die behoren tot de peulvruchtfamilie. Ze bestaan meestal uit twee helften, elk bedekt met een dunne schil. Beide zaden hebben een lensvormige structuur. Linzen zijn id…
Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Sommige patiënten lopen een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) of een beroerte. Dit risico is bijzonder hoog bij patiënten die lijden aan het metabool syndroom. Dit…
Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vrucht

Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vrucht

Nectarines (Prunus persica) zijn bijna identiek aan perziken, zowel in genetische samenstelling als in voedingsprofiel. Het voornaamste verschil ligt in hun huid en smaak: nectarines hebben een dunne,…
Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijf

Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijf

Olijven zijn vruchten die groeien aan een groenblijvende boom en komen in verschillende soorten, maten en kleuren voor, zoals groene en zwarte olijven. Zowel olijven als olijfolie bieden aanzienlijke…
Papaja's: Voordelen voor gezondheid van de vrucht papaja

Papaja's: Voordelen voor gezondheid van de vrucht papaja

Papaja's (Carica papaya) zijn tropische planten die wereldwijd bekend staan om hun voedzame vruchten. Vroeger waren papaja's een exotische en zeldzame vrucht, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar d…
Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit

Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit

Passievrucht (ook wel bekend als passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok in warme klimaten, zoals Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en India. Er zijn meer dan vij…
Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheid

Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheid

Perziken zijn donzige vruchten die afkomstig zijn uit het noordwesten van China. Ze behoren tot de steenfruitfamilie en bevatten één grote harde pit, net zoals kersen, abrikozen, pruimen en nectarines…
Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten zijn een voedzame soort boomnoot met tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan eiwitten, antioxidanten en vezels, en kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden, zoals in s…
Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoen

Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoen

Pompoen is een fruitsoort omdat deze zaden heeft. Deze vruchten, die aan een rank groeien, behoren tot de familie van de komkommers en watermeloenen. Pompoenen variëren sterk in vorm, grootte en kleur…
Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheid

Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheid

Het menselijke maagdarmkanaal huisvest triljoenen goede en slechte bacteriën. Goede darmbacteriën hebben talloze en belangrijke functies. Ze produceren bijvoorbeeld verschillende voedingsstoffen voor…
Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Pruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abrikozen en nectarines behoren tot deze familie. De vruchten bestaan in diverse kle…
Pure (donkere) chocolade: Gezondheidsvoordelen en kritiek

Pure (donkere) chocolade: Gezondheidsvoordelen en kritiek

Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Donkere chocolade kan mogelijk het risico op hartaandoeningen, ontstekingen en insulineresistentie v…
Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid

Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid

Rabarber is een opvallende plant die behoort tot de Polygonaceae-familie. Deze groente groeit in verschillende delen van de wereld en is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Rabarber heeft een zuura…
Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs

Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs

Radijs (Raphanus sativus) is een eetbaar knolgewas van de familie Brassicaceae. Het behoort tot de familie van kruisbloemige groenten en bevat, net als andere leden van deze familie, karakteristieke o…
Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten…
Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje

Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje

Rode wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt door donker gekleurde, hele druiven te pletten en te vergisten. Het bevat antioxiderende stoffen die mogelijk een positief effect op de gezondheid…
Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee is een rode kruidenthee afkomstig van de gefermenteerde bladeren van de Aspalathus linearisstruik, een plant uit Zuid-Afrika. Ongefermenteerde groene rooibosthee is ook verkrijgbaar. Rooib…
Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel

Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel

Sinaasappelbomen behoren tot de meest geteelde fruitbomen ter wereld. Sinaasappels zijn populair vanwege hun natuurlijke zoetheid, de vele variëteiten en hun veelzijdige toepassingen, zoals in sappen,…
Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt is één van de oudste geteelde granen in de menselijke geschiedenis. Dit oude graan is een ondersoort van tarwe. Hoewel spelt en tarwe qua uiterlijk op elkaar lijken, heeft spelt een sterkere sch…
Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten

Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten

Spruitjes behoren tot de Brassica oleracea-familie van kruisbloemige groenten, waartoe ook broccoli, bloemkool, kool en boerenkool behoren. Deze caloriearme groente is bijzonder rijk aan voedingsstoff…
Tomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaat

Tomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaat

Tomaten (Solanum lycopersicum) zijn veelzijdige vruchten uit de nachtschadefamilie, die wereldwijd populair zijn vanwege hun smaak en voedingswaarde. Ze komen in een breed scala van kleuren voor, waar…
Ui (ajuin): Voordelen voor gezondheid en risico's van uien

Ui (ajuin): Voordelen voor gezondheid en risico's van uien

Uien maken deel uit van de alliumfamilie, waartoe ook bieslook, knoflook, lente-uitjes en prei behoren. Uien variëren sterk in grootte, vorm, kleur en smaak. De meest voorkomende soorten zijn rode, ge…
Venkel, goed voor ogen

Venkel, goed voor ogen

Venkel is een knolgewas dat verwant is aan dille en anijs, wat ook te ruiken valt. Deze selderijachtige wintergroente heeft een wit en bolvormig uitzicht. De groente heeft ook een aantal groene stenge…
Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voeding

Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voeding

Voedingsvezels komen voor in fruit, groenten en granen, maar worden door het lichaam niet verteerd. Een vezelarm voedingspatroon houdt in dat je voedingsmiddelen eet die weinig vezels bevatten en gema…
Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Wanneer het gezichtsvermogen afneemt, wordt dit vaak toegeschreven aan veroudering of oogvermoeidheid. Echter, een gezonde levensstijl kan het risico op oogproblemen aanzienlijk verminderen. Een voedi…
Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderen

Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderen

Circa één op de drie volwassenen heeft slaapproblemen. Slaap beïnvloedt elk aspect van gezondheid. Een chronisch tekort aan slaap kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart…
Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname

Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname

Ongeveer zestig procent van het lichaam bestaat uit water. Het is cruciaal om goed gehydrateerd te blijven voor een optimale werking van de nieren en andere vitale lichaamsfuncties. Echter, veel mense…
Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vrucht

Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vrucht

De watermeloenplant, wetenschappelijk bekend als Citrullus lanatus, behoort tot de bloeiende plantenfamilie Cucurbitaceae. Deze stekelige plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en produceert de populaire…
Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen

Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen

Kinderen die moeilijk groenten eten, krijgen van de ouders vaak te horen dat wortelen goed zijn om het gezichtsvermogen op peil te houden. Maar zijn wortelen effectief goed voor de ogen of is dit een…
Wortelen: Voordelen voor gezondheid van wortels

Wortelen: Voordelen voor gezondheid van wortels

Wortelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden gegeten: rauw, gestoomd, gekookt en geroosterd. Ze worden vaak verwerkt in hartig…
Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct

Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct

Yoghurt is een populair zuivelproduct dat ontstaat door de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Er zijn diverse soorten yoghurt op de markt verkrijgbaar. Yoghurt bevat talrijke voedingsstoff…
Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort

Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort

Zalm is een lichtroze tot dieprode, stevige vis met een rijke, boterachtige smaak. Deze vette vissoort staat bekend om zijn uitstekende voedingswaarde en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het regelm…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

In water komen algen voor, een diverse groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die zich bevinden in of nabij zoutwateromgevingen. Zeewier bestaat uit veel verschillende soorten…
Zoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheid

Zoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheid

Zoete aardappelen (Ipomoea batatas) zijn zoete, zetmeelhoudende wortelgroenten die tot de familie van de ochtendglorie behoren. Ze zijn enkele van de oudste voedingsmiddelen die door de mensheid worde…
Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout is afkomstig van de plant Glycyrrhiza glabra. Deze specerij wordt veel gebruikt als zoetstof in snoep en om de smaak van medicijnen te maskeren. Zoethout is verkrijgbaar in verschillende vorm…
Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

De lijst met voordelen van zwarte bessen is bijzonder indrukwekkend. Dit fruit heeft niet alleen een positieve invloed op de hersenen, de spijsvertering, astma en de algemene longfunctie, maar ook op…
Gepubliceerd door Miske op 04-12-2018, laatst gewijzigd op 28-08-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 december 2018:
  • Food variety and a healthy diet, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-variety-and-a-healthy-diet
  • Health benefits of eating well, https://www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/eating-well/health-benefits-of-eating-well
  • Geraadpleegd op 3 december 2018:
  • NUTRIËNTEN EN GEZONDHEIDSVOORDELEN, https://www.choosemyplate.gov/protein-foods-nutrients-health
  • The health benefits of popular foods, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269143.php