Miske » Specials » Gezonde voeding

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid

Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid Het eten van gezonde voedingsmiddelen en het drinken van bepaalde dranken biedt veel voordelen voor de gezondheid en het onderhoud van het lichaam. Het lichaam krijgt zo de nodige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken of sneller te herstellen van bepaalde ziekten of symptomen. Ook vermindert het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker. Vrijwel alle organen en lichaamsstructuren zijn gebaat met een evenwichtige en gezonde voeding.

Gezondheidsvoordelen van goed eten

Een evenwichtige en gezonde voeding biedt alle:
  • energie die nodig is om de hele dag actief te blijven
  • voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, zodat mensen sterk en gezond blijven en alle voedingsgerelateerde ziekten voorkomen kunnen worden

Actief blijven en een gezonde, uitgebalanceerde voeding helpt eveneens om een ​​gezond gewicht te behouden.

Tekorten in sommige belangrijke voedingsstoffen - zoals een tekort aan vitamine A, B, C en E, en zink, ijzer en selenium verzwakt bepaalde delen van het immuunsysteem, waardoor het lastiger is om ziekten en infecties te bestrijden.

Verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Het eten van een gevarieerde, uitgebalanceerde voeding betekent dat mensen dagelijks best een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep in de aanbevolen hoeveelheden consumeren.

De vijf voedselgroepen zijn:
  • fruit
  • graan (granen) voedsel, meestal volkoren en/of vezelrijke vezelvariaties
  • groenten en peulvruchten / bonen
  • mager vlees en gevogelte, vis, eieren, tofu, noten en zaden, peulvruchten / bonen
  • melk, yoghurt, kaas en/of alternatieven, meestal verminderd vet.

Voedingsmiddelen zijn gegroepeerd omdat ze vergelijkbare hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. De belangrijkste voedingsstoffen van de groep melk, yoghurt, kaas en alternatieven zijn bijvoorbeeld calcium en eiwitten, terwijl de fruitgroep een goede bron van vitaminen is, met name vitamine C.

Het is ook belangrijk om een ​​variëteit aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep te kiezen, omdat verschillende voedingsmiddelen verschillende soorten en hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bieden.

Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)

Het behouden van een gezond gewicht en het eten van een evenwichtige voeding met weinig verzadigd vet en veel vezels in volle granen verkleint het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.

Gewichtscontrole

Het eten van een gezond dieet met veel fruit, groenten, volle granen en een matige hoeveelheid onverzadigde vetten, vlees en zuivelproducten helpt bij het behoud van een ​​stabiel gewicht . Door elke dag een goede variëteit van deze voedingsmiddelen te consumeren, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met veel vet en suiker, die een belangrijke oorzaak van een gewichtstoename zijn. Een gezonde voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging helpt eveneens bij het bekomen van gewichtsverlies. Bovendien is het mogelijk om hierdoor gezondere cholesterolwaarden en een gezonde bloeddruk te verkrijgen hetgeen de kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 en andere gezondheidsproblemen verlaagt.

Hartgezondheid

Een gezonde voeding rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten vermindert de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te handhaven. Een hoge bloeddruk en cholesterol zijn mogelijk een symptoom van te veel zout en verzadigde vetten in de voeding. Het wekelijks eten van een portie vette vis - zoals zalm en forel - helpt eveneens om het risico op het ontwikkelen van hartziekten te verlagen. De hoge niveaus van omega-3 vetzuren in vette vis zijn goed voor de gezondheid van het hart.

Sterke botten en tanden

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium houden de tanden en botten sterk en vertragen het proces van botverlies (osteoporose) geassocieerd met de veroudering. Calcium bevindt zich in veel zuivelproducten, maar is ook aanwezig in bijvoorbeeld sardines, ingeblikte zalm (met botten), donkergroene groenten (zoals boerenkool en broccoli), en met calcium verrijkte voedingsmiddelen zoals sojaproducten, vruchtensappen en granen. Aangezien vitamine D het lichaam helpt om calcium te absorberen, is het belangrijk om regelmatig buiten te komen. Het lichaam krijgt vitamine D namelijk door blootstelling aan de zon. Het is bovendien essentieel om voldoende voedsel met vitamine D in de voeding op te nemen, wat aanwezig is in vette vis en verrijkte granen.
Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos

Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos

Abrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn met perziken of pruimen. Een abrikoos heeft een zachte, harige textuur. Mensen h…
Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht

Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht

Een ananas (Ananas comosus) is een tropische vrucht die afkomstig is van de bromeliafamilie. Deze heerlijke vrucht is eetbaar in een vaste vorm en in een gedroogde versie. Daarnaast is zelfs ananassap…
Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente

Andijvie: Voordelen voor gezondheid van deze bladgroente

Andijvie (Cichorium endivia) is een éénjarig bladgewas dat tot de familie van de madeliefjes behoort en nauw verwant is met witlof, groenlof en cichorei. Deze groente is rauw of gekookt eetbaar, en oo…
Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidanten

Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke kunstmatige of natuurlijke stoffen die sommige soorten celschade in het lichaam helpen voorkomen of vertragen. Antioxidanten helpen schade te bestrijden die resulteert u…
Appelciderazijn: Voordelen van appelazijn voor gezondheid

Appelciderazijn: Voordelen van appelazijn voor gezondheid

Appelciderazijn (appelazijn, appelcider) is een zuur smakende substantie gemaakt van gefermenteerde appels. Geplette appels, water en gist blijven minstens dertig dagen op kamertemperatuur. Door de ve…
Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appel

Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appel

Appels (Malus domestica) zijn pomaceousvruchten geproduceerd door appelboom die behoort tot de Rosaceaefamilie. Appels zijn één van de meest geteelde en geconsumeerde vruchten ter wereld. Appels zijn…
Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok

Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok

De artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit de regio's Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden. Artisjokken kunnen worden gegeten of worden ingeno…
Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge

Asperges: Voordelen voor gezondheid van de groente asperge

Asperge (Asparagus officinalis) is een lentegroente die lid is van de leliefamilie. De meest voorkomende type asperge is groen van kleur, maar ook witte (delicater en moeilijker te oogsten) en paarse…
Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

De aubergine is een groente die lid is van de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae plantenfamilie). De groente heeft meestal een ei-achtige vorm en een levendige paarse kleur. Hoewel de don…
Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocado

Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocado

Avocado is de vrucht van de avocadoboom, wetenschappelijk bekend als Persea americana. Deze vrucht wordt gewaardeerd om zijn hoge voedingswaarde en wordt aan allerlei gerechten toegevoegd vanwege zijn…
Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid

Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruid

Basilicum is een veelgebruikt kruid dat afkomstig is van de aromatische plant (Ocimum basilicum). Het kruid komt oorspronkelijk uit tropische regio's in Azië en Afrika. Het gebruik van basilicum is ee…
Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente

Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente

Bloemkool is een lid van de kruisbloemige familie van groenten. Deze veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytochemicaliën. Deze is…
Boerenkool: Voordelen voor gezondheid van deze groente

Boerenkool: Voordelen voor gezondheid van deze groente

Boerenkool is een lid van de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), evenals kool en spruitjes. Boerenkool groeit goed in de koudere wintermaanden en vormt een goede aanvulling wanneer andere groenten en…
Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchten

Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchten

Bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren in grootte, hebben een diepe blauwpaarse kleur met een dunne, doorschijnende sch…
Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

De braam behoort tot de Rosaceae-familie. Braambessen (bramen) zijn heerlijke, gemakkelijk te eten, zoete vruchten. De vrucht is diep paars van kleur en heeft een zachte, fragiele huid. Deze fruitsoor…
Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten

Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten

Cashewnoten zijn een soort noten met een zachte consistentie en een zoete smaak. Cashewnoten worden zowel rauw als geroosterd en gezouten of ongezouten verkocht. Cashewnoten worden tevens gebruikt om…
Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheid

Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheid

Champignons zijn groenten in de voedselwereld. Technisch gezien zijn het echter geen planten omdat ze tot het schimmelkoninkrijk behoren. De schimmels produceren sporen, vergelijkbaar met pollen of za…
Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette

Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette

Courgette, een zomerpompoen, is een lid van de kalebassenfamilie. De gele, lichtgroene of donkergroene groente met veel zaden is afkomstig uit Midden-Amerika maar wordt nu wereldwijd geteeld. De vorm…
Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant. Veel verschillende soorten en kleuren druiven zijn beschikbaar. Druiven zijn eetbaar als een snack, in curry’s, in desserts, in salades enz…
Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei

Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van ei

Eieren hebben in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen aan boord om het lichaam gezond te houden. Ze bevatten niet alleen een perfecte bron van eiwit…
Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheid

Gember: Voordelen van gemberwortel voor de gezondheid

Gember (Zingiber officinale) is een tropische bloeiende plant die overal verkrijgbaar is bij kwekers over de hele wereld. Het is geclassificeerd als een lid van de familie Zingiberaceae, waardoor het…
Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Veel mensen eten als ontbijt graag havermout. Deze populaire ontbijtvoeding bestaat uit haver en een vloeistof, zoals water, koemelk of melk op basis van planten. Haver is een zeer voedzaam volkoren v…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde…
Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht

Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht

Hummus (hoemoes, houmous) is een zeer bekend gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar de laatste jaren is dit gezonde gerecht enorm in populariteit toegenomen in het westen. Dit wordt meesta…
Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel is een specerij die gemaakt is van de binnenste schors van bepaalde bomen (Cinnamomum). Kaneel wordt gemaakt door de stengels van kaneelbomen te snijden. De binnenste schors wordt vervolgens ge…
Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten

Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten

Kersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn bekend, met allen verschillende smaken, maar meestal zijn deze zoet of zuur. Ook de m…
Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid

Knoflook: Voordelen rauwe teentjes knoflook voor gezondheid

Knoflook maakt deel uit van de uienfamilie en de 'bol' van dit kruid bestaat meestal uit 10-20 kleinere delen, de 'teentjes'. Het wordt gebruikt als smaakversterker in curry’s, wokgerechten, pizza-top…
Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk is een witte, melkachtige substantie die wordt gewonnen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Kokosmelk is een veelzijdig ingrediënt en een uitstekend alternatief voor melk. Net als andere…
Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten

Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extracten

Komijn is het gedroogde zaad van het kruid Cuminum cyminum en is meestal bruin van kleur. De zwarte variant staat bekend als ‘zwarte komijn’. Deze specerij heeft een uitgesproken aroma en een houtacht…
Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommer

Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommer

Komkommers zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten. Deze vruchten zijn leden van de plantenfamilie Cucurbitaceae (komkommerfamilie), die ook pompoenen en meloenen bevat. Het m…
Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Veel mensen voegen koriander (Coriandrum sativum) toe aan hun maaltijden om deze een betere smaak te geven. Koriander is een soort kruid dat onder andere een scherpe citroensmaak geeft aan gerechten.…
Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Kruidnagel is de gedroogde bloemknop van de Syzygium aromaticum-boom. Het behoort tot de plantenfamilie Myrtaceae. De plant is een groenblijvende plant die groeit in tropische en subtropische omstandi…
Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Krulpeterselie: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Peterselie (Petroselinum crispum) is afkomstig van een kleine tweejaarlijkse plant van de familie Apiaceae, van het geslacht Petroselinum. Dit kruid is ontstaan in Zuid-Europa en de oostelijke Middell…
Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten

Linzen: Voordelen voor gezondheid van deze peulvruchten

Linzen zijn eetbare peulvruchten of zaden die behoren tot de peulvruchtfamilie. Deze bestaan meestal uit twee helften bedekt met een schil. Beide zaden zijn lensvormig. Linzen zijn de perfecte peulvru…
Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voeding

Sommige patiënten lopen een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) of een beroerte. Dit is vooral het geval bij patiënten die lijden aan het metabool syndroom, een clust…
Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vrucht

Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vrucht

Nectarines (Prunus persica) zijn bijna identiek aan perziken in zowel hun genetische samenstelling als voedingsprofiel. De meest voor de hand liggende verschillen zijn hun huid en smaak. Nectarines he…
Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijf

Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijf

Olijven zijn vruchten die groeien op een groenblijvende boom. Groene of zwarte olijven bestaan in veel variëteiten en maten. Het eten van olijven of het consumeren van olijfolie resulteert in een aant…
Papaja's: Voordelen voor gezondheid van de vrucht papaja

Papaja's: Voordelen voor gezondheid van de vrucht papaja

Papaja's (Carica papaja) zijn planten die in tropische klimaten groeien. De papaja, een voorheen exotische en zeldzame peervormige vrucht, is nu op de meeste momenten van het jaar verkrijgbaar. Deze z…
Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit

Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruit

Passievrucht (passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok en dit in warme klimaten, waaronder Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika en India. Er bestaan meer dan vijfhond…
Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheid

Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheid

Perziken zijn donzige vruchten die afkomstig zijn uit het noordwesten van China. Ze zijn lid van de steenfruitfamilie en bevatten één grote harde pit, net zoals kersen, abrikozen, pruimen en nectarine…
Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten zijn een soort boomnoot met tal van gezondheidsvoordelen. Pistachenoten zijn een uitstekende bron van eiwitten, antioxidanten en vezels. Mensen consumeren deze bron van voedingsstoffen i…
Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoen

Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoen

Pompoen is een fruitsoort omdat deze zaden heeft. Deze vruchten, die aan een rank groeien, behoren tot de familie van de komkommers en watermeloenen. Pompoenen variëren sterk in vorm, grootte en kleur…
Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheid

Prebiotica: Werking, voordelen en nadelen voor gezondheid

Het menselijke maagdarmkanaal huisvest triljoenen goede en slechte bacteriën. Goede darmbacteriën hebben talloze en belangrijke functies. Ze produceren bijvoorbeeld verschillende voedingsstoffen voor…
Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Pruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abrikozen en nectarines behoren tot deze familie. De vruchten bestaan in diverse kle…
Pure (donkere) chocolade: Gezondheidsvoordelen en kritiek

Pure (donkere) chocolade: Gezondheidsvoordelen en kritiek

Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die mogelijk positieve effecten hebben op de gezondheid. Donkere chocolade verlaagt namelijk mogelijk het risico op hartaandoeningen, ontstekingen en insul…
Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid

Rabarber in voeding: Voordelen van rabarber voor gezondheid

Rabarber is een uniek uitziende plant die behoort tot de Polygonaceae-plantenfamilie. Rabarber wordt het hele jaar door in verschillende delen van de wereld geteeld, dus het is in bijna elk seizoen ov…
Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs

Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs

Radijs (Raphanus sativus) is een eetbaar knolgewas van de familie Brassicaceae. Het behoort tot de familie van kruisbloemige groenten en bevat net als andere leden van deze familie karakteristieke oli…
Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten…
Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje

Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje

Rode wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt door donker gekleurde, hele druiven te pletten en te vergisten. Rode wijn heeft namelijk antioxiderende eigenschappen. Het matig drinken van een g…
Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee is een rode kruidenthee die afkomstig is van de gefermenteerde bladeren van de Aspalathus linearisstruik, een plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Ongefermenteerde groene rooibosthee is ook ve…
Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel

Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel

Sinaasappelbomen zijn de meest gecultiveerde fruitbomen ter wereld. Sinaasappels zijn populaire vruchten vanwege hun natuurlijke zoetheid, grote variëteit aan soorten en diversiteit aan toepassingen,…
Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Spelt is één van de oudste geteelde gewassen in de menselijke geschiedenis. Dit oud graan is een ondersoort van tarwe. Spelt en tarwe lijken qua uiterlijk op elkaar, maar spelt heeft een sterkere schi…
Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten

Spruitjes (spruiten): Voordelen voor gezondheid van groenten

Spruitjes vallen in de Brassica oleracea-familie van kruisbloemige groenten die ook broccoli, bloemkool, kool en boerenkool omvat. Deze caloriearme groente is erg voedingsrijk. Ze bevatten bijzonder v…
Tomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaat

Tomaten: Voordelen voor gezondheid van de groente tomaat

Tomaten (Solanum lycopersicum) zijn heerlijke groeten uit de nachtschadefamilie. Er zijn verschillende soorten en maten tomaten. Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren zoals rood, roze, wi…
Ui (ajuin): Voordelen voor gezondheid en risico's van uien

Ui (ajuin): Voordelen voor gezondheid en risico's van uien

Uien maken deel uit van de alliumfamilie van groenten en kruiden, die ook bieslook, knoflook, lente-uitjes en prei omvat. Ajuinen variëren in grootte, vorm, kleur en smaak. De meest voorkomende soorte…
Venkel, goed voor ogen

Venkel, goed voor ogen

Venkel is een knolgewas dat verwant is aan dille en anijs, wat ook te ruiken valt. Deze selderijachtige wintergroente heeft een wit en bolvormig uitzicht. De groente heeft ook een aantal groene stenge…
Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voeding

Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voeding

Voedingsvezels zijn te vinden in fruit, groenten en granen. Het lichaam verteert vezels niet. Een vezelarme voeding duidt op het eten van voedingsmiddelen die niet veel vezels bevatten en die gemakkel…
Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Voeding en ooggezondheid: Goede voedingsmiddelen voor ogen

Wanneer het gezichtsvermogen achteruit gaat, schrijven mensen dit vaak toe aan de veroudering of oogvermoeidheid. Vaak echter vermindert een gezonde levensstijl het risico op oogproblemen aanzienlijk.…
Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderen

Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderen

Circa één op de drie volwassenen heeft slaapproblemen. Slaap beïnvloedt elk aspect van gezondheid. Een chronisch tekort aan slaap leidt tot veel mogelijke gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddru…
Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname

Water: Voordelen voor gezondheid van voldoende waterinname

Ongeveer zestig procent van het lichaam bestaat uit water. Gehydrateerd blijven is cruciaal voor de nieren en andere lichaamsfuncties, maar veel mensen consumeren niet elke dag voldoende vocht. Wannee…
Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vrucht

Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vrucht

De watermeloenplant, ook bekend onder de wetenschappelijke naam 'Citrullus lanatus', is een lid van de bloeiende plantenfamilie 'Cucurbitaceae'. De stekelige plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en prod…
Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen

Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen

Kinderen die moeilijk groenten eten, krijgen van de ouders vaak te horen dat wortelen goed zijn om het gezichtsvermogen op peil te houden. Maar zijn wortelen effectief goed voor de ogen of is dit een…
Wortelen: Voordelen voor gezondheid van wortels

Wortelen: Voordelen voor gezondheid van wortels

Wortelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Deze veelzijdige groenten zijn rauw, gestoomd, gekookt en geroosterd eetbaar. Mensen verwerken wortels in onder andere hartige gerechten, puree, salades…
Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct

Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct

Yoghurt is een populair zuivelproduct dat het resultaat is van de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Diverse typen yoghurt zijn op de markt verkrijgbaar. Yoghurteters krijgen tal van voedi…
Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort

Zalm: Voordelen voor gezondheid van deze vette vissoort

Zalm is een lichtroze tot dieprode, stevige vis met een rijke, boterachtige smaak. Deze vette vissoort is rijk aan goede vetten, vitaminen en mineralen en draagt bij aan de algehele gezondheid. De vis…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheid

In het water bevinden zich algen, een groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die aanwezig zijn in of in de buurt van zoute wateren. Zeewier, dat in veel verschillende soorten b…
Zoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheid

Zoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheid

Zoete aardappelen (Ipomoea batatas) zijn zoete, zetmeelhoudende wortelgroenten die behoren tot de familie van de ochtendglorie. Zoete aardappelen zijn enkele van de oudste voedingsmiddelen die de mens…
Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout/zoethoutwortel: Voordelen voor de gezondheid

Zoethout is afkomstig van de plant Glycyrrhiza glabra. Deze specerij wordt gebruikt als zoetstof in snoep, en ook wordt hiermee de smaak van medicijnen gemaskeerd. Zoethout is verkrijgbaar in de vorm…
Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

De lijst van voordelen van zwarte bessen is vrij indrukwekkend. Deze fruitsoort heeft een positieve invloed op de hersenen, de spijsvertering, astma en de algemene longfunctie, een verkoudheid en de g…
Gepubliceerd door Miske op 04-12-2018, laatst gewijzigd op 28-08-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 december 2018:
  • Food variety and a healthy diet, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/food-variety-and-a-healthy-diet
  • Health benefits of eating well, https://www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/eating-well/health-benefits-of-eating-well
  • Geraadpleegd op 3 december 2018:
  • NUTRIËNTEN EN GEZONDHEIDSVOORDELEN, https://www.choosemyplate.gov/protein-foods-nutrients-health
  • The health benefits of popular foods, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269143.php