Voedingsmiddelen en dranken met voordelen voor de gezondheid
Het eten van gezonde voedingsmiddelen en het drinken van bepaalde dranken biedt veel voordelen voor de gezondheid en het onderhoud van het lichaam. Het lichaam krijgt zo de nodige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken of sneller te herstellen van bepaalde ziekten of symptomen. Ook vermindert het risico op obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker. Vrijwel alle organen en lichaamsstructuren zijn gebaat met een evenwichtige en gezonde voeding.
Gezondheidsvoordelen van goed eten
Een evenwichtige en gezonde voeding biedt alle:
- energie die nodig is om de hele dag actief te blijven
- voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, zodat mensen sterk en gezond blijven en alle voedingsgerelateerde ziekten voorkomen kunnen worden
Actief blijven en een gezonde, uitgebalanceerde voeding helpt eveneens om een gezond gewicht te behouden.
Tekorten in sommige belangrijke voedingsstoffen - zoals een tekort aan vitamine A, B, C en E, en zink, ijzer en selenium verzwakt bepaalde delen van het immuunsysteem, waardoor het lastiger is om ziekten en infecties te bestrijden.
Verscheidenheid aan voedingsmiddelen
Het eten van een gevarieerde, uitgebalanceerde voeding betekent dat mensen dagelijks best een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep in de aanbevolen hoeveelheden consumeren.
De vijf voedselgroepen zijn:
- fruit
- graan (granen) voedsel, meestal volkoren en/of vezelrijke vezelvariaties
- groenten en peulvruchten / bonen
- mager vlees en gevogelte, vis, eieren, tofu, noten en zaden, peulvruchten / bonen
- melk, yoghurt, kaas en/of alternatieven, meestal verminderd vet.
Voedingsmiddelen zijn gegroepeerd omdat ze vergelijkbare hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevatten. De belangrijkste voedingsstoffen van de groep melk, yoghurt, kaas en alternatieven zijn bijvoorbeeld calcium en eiwitten, terwijl de fruitgroep een goede bron van vitaminen is, met name vitamine C.
Het is ook belangrijk om een variëteit aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep te kiezen, omdat verschillende voedingsmiddelen verschillende soorten en hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bieden.
Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)
Het behouden van een gezond gewicht en het eten van een evenwichtige voeding met weinig verzadigd vet en veel vezels in volle granen verkleint het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.
Gewichtscontrole
Het eten van een gezond dieet met veel fruit, groenten, volle granen en een matige hoeveelheid onverzadigde vetten, vlees en zuivelproducten helpt bij het behoud van een stabiel gewicht . Door elke dag een goede variëteit van deze voedingsmiddelen te consumeren, blijft er minder ruimte over voor voedingsmiddelen met veel vet en suiker, die een belangrijke oorzaak van een gewichtstoename zijn. Een gezonde voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging helpt eveneens bij het bekomen van gewichtsverlies. Bovendien is het mogelijk om hierdoor gezondere cholesterolwaarden en een gezonde bloeddruk te verkrijgen hetgeen de kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 en andere gezondheidsproblemen verlaagt.
Hartgezondheid
Een gezonde voeding rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten vermindert de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen door de bloeddruk en het cholesterolgehalte te handhaven. Een hoge bloeddruk en cholesterol zijn mogelijk een symptoom van te veel zout en verzadigde vetten in de voeding. Het wekelijks eten van een portie vette vis - zoals zalm en forel - helpt eveneens om het risico op het ontwikkelen van hartziekten te verlagen. De hoge niveaus van omega-3 vetzuren in vette vis zijn goed voor de gezondheid van het hart.
Sterke botten en tanden
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium houden de tanden en botten sterk en vertragen het proces van botverlies (osteoporose) geassocieerd met de veroudering. Calcium bevindt zich in veel zuivelproducten, maar is ook aanwezig in bijvoorbeeld sardines, ingeblikte zalm (met botten), donkergroene groenten (zoals boerenkool en broccoli), en met calcium verrijkte voedingsmiddelen zoals sojaproducten, vruchtensappen en granen. Aangezien vitamine D het lichaam helpt om calcium te absorberen, is het belangrijk om regelmatig buiten te komen. Het lichaam krijgt vitamine D namelijk door blootstelling aan de zon. Het is bovendien essentieel om voldoende voedsel met vitamine D in de voeding op te nemen, wat aanwezig is in vette vis en verrijkte granen.