Allergiesoorten en allergische reacties
Het aantal allergieën neemt wereldwijd toe in zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden. Circa 30-40% van de bevolking lijdt namelijk aan een vorm van een allergie. Het lichaam ziet hierbij ongevaarlijke stoffen aan als gevaarlijke stoffen. Hierdoor ontstaan diverse milde tot soms zelfs levensbedreigende symptomen. Deze klachten ontstaan op mogelijk elke leeftijd in het leven. Het diagnosticeren van een allergie is mogelijk met behulp van een bloedonderzoek. De behandeling verloopt ondersteunend en is levensnoodzakelijk bij een anafylactische shock (ernstige allergische reactie).
Oorzaken van allergische reacties
Allergenen (uitlokkende stoffen) die mogelijk een allergie veroorzaken, bevinden zich overal in de omgeving: voedsel en dranken (pindakaas, noten, schelpdieren, eieren, sojasaus, vis, vlees, melk, ...), pollen en stuifmeel, metalen, latex, huishoudelijke chemicaliën, medicijnen, insectenbeten, haren van dieren, ... Het lichaam aanziet één van deze stoffen onterecht als een bedreiging en hierdoor start een immuunrespons. Speciale antilichamen (immunoglobuline: IgE) schieten hierdoor in actie, en zorgen voor een productie van chemicaliën zoals histamine. Histamine zorgt voor de versteviging van de spieren in de luchtwegen en de bloedvatwanden. Daarnaast geeft histamine instructies aan de bekleding van de neus voor een grotere slijmproductie. De vrijgave van histamine zorgt voor diverse onaangename en potentieel dodelijke symptomen van een allergie.
Symptomen van allergieën
Diverse soorten allergische reacties zijn mogelijk. Zo ervaren sommige patiënten bijvoorbeeld klachten aan de huid. Eczeem, netelroos en een jeukende en schilferende huid zijn de bekendste symptomen hiervan. Mensen met hooikoorts (allergische rinitis) lijden bijvoorbeeld sneller aan een loopneus, verstopte neus, jeuk aan de neus, tranende ogen, ... Ook de ooggerelateerde symptomen treden op bij een allergische reactie, zoals jeukende ogen, tranende ogen, pijnlijke ogen, gezwollen ogen en oogleden, rode ogen, ... Verder ontstaan maag- en darmgerelateerde klachten. zoals misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. In ernstige gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie die zich snel uitbreidt. De patiënt kampt met onder andere kortademigheid, een piepende ademhaling, een beklemmend gevoel in de borst, een verlies van de blaascontrole, duizeligheid, een plotselinge daling van de bloeddruk, bewusteloosheid en een shock. Het herkennen van deze symptomen is cruciaal zijn voor het ontvangen van een tijdige behandeling.
Behandeling van allergische reactie
De patiënt probeert het allergeen te voorkomen, en verder gebeurt een ondersteunende behandeling. De symptomen van een allergie behandelt de arts met medicijnen. De allergie zelf vereist echter desensibilisering. Anafylaxie vereist een snelle behandeling met epinefrine-injecties (adrenaline), waardoor de ernst van een anafylactische reactie vermindert.
Prognose van allergie
Allergieën houden levenslang aan.