Miske » Specials » Bijnieraandoeningen

Bijnierproblemen en (hormonale) afwijkingen door bijnieren

Bijnierproblemen en (hormonale) afwijkingen door bijnieren Bijnieren (glandulae suprarenales) zijn kleine klieren die op de nieren liggen. Deze endocriene klieren zijn verantwoordelijk voor de productie van verscheidene hormonen. Deze levensnoodzakelijke hormonen zorgen onder andere voor de geslachtsfunctie, de vochthuishouding, de temperatuurregeling, de groei en het stressgehalte. Wanneer een ziekte optreedt aan één of beide bijnieren, is de normale werking verstoord waardoor te weinig of te veel hormonen geproduceerd worden. Hierdoor ontstaan tal van mentale en lichamelijke problemen.

Oorzaken bijnieraandoeningen

Bij bijnieraandoeningen, maken de klieren te veel of te weinig hormonen aan. Bij het syndroom van Cushing ontstaat een te hoge hoeveelheid van cortisol, terwijl bij de ziekte van Addison, ook gekend als bijnierinsufficiëntie, is te weinig cortisol aanwezig is. Sommige mensen komen ter wereld met het bijnierprobleem en zijn dan niet in staat om voldoende cortisol te maken, maar vaak verwerft de patiënt een bijnierprobleem. Bijnieraandoeningen komen voor bij diverse genetische mutaties, tumoren (zoals een feochromocytoom, bijnieradenoom of bijnierschorscarcinoom), infecties, een probleem met een andere klier (zoals de hypofyse die helpt bij het reguleert van de bijnieren), bepaalde medicijnen en andere omgevingsfactoren.

Symptomen bijnierziekte

Wijzigingen aan de bloeddruk, zwaarlijvigheid, zwakte, groeiproblemen, hoofdpijn, spierkrampen, overtollige beharing bij de vrouw, een vroegtijdige puberteit, zweten, huidproblemen en psychische problemen zijn slechts enkele van de vele mogelijke milde tot matige klachten van bijnierproblemen.

Diagnose van aandoening aan bijnieren

De werkwijze om een bijnieraandoening op te sporen is afhankelijk van de specifieke aandoening. Vaak onthult een bloed- en urineonderzoek de ziekte. Een bijnierbiopsie geeft in sommige gevallen de doorslag van de diagnose. Ook zet de arts soms beeldvormende onderzoeken in om problemen in de hersenen op te sporen als hier mogelijk de oorzaak ligt van de bijnierproblemen.

Behandeling bijnierprobleem

De behandeling is afhankelijk van het bijnierprobleem. Chirurgie, geneesmiddelen of hormoon vervangende therapie zijn inzetbaar voor de behandeling van vele bijnieraandoeningen.
Aangeboren afwijkingen: Oorzaken van geboorteafwijkingen

Aangeboren afwijkingen: Oorzaken van geboorteafwijkingen

Een geboorteafwijking is elke structurele afwijking die bij de geboorte aanwezig is en waarbij de werking en/of het uiterlijk van het lichaam is aangetast. Deze afwijkingen ontstaan tijdens de ontwikk…
Acute bijniercrisis (Addison-crisis): Tekort aan cortisol

Acute bijniercrisis (Addison-crisis): Tekort aan cortisol

Een acute bijniercrisis (ook bekend als Addison-crisis of acute bijnierinsufficiëntie) is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer het lichaam niet voldoende cortisol aanmaakt. Cortisol i…
Adrenoleukodystrofie: Neurodegeneratieve aandoening

Adrenoleukodystrofie: Neurodegeneratieve aandoening

Adrenoleukodystrofie (ALD) is een ernstige erfelijke aandoening die behoort tot de groep van leukodystrofieën. Het kenmerkt zich door de progressieve achteruitgang van de witte stof in de hersenen en…
Bijnieraandoeningen: Oorzaken, symptomen en behandeling

Bijnieraandoeningen: Oorzaken, symptomen en behandeling

Boven elke nier bevinden zich de bijnieren, die uit twee hoofdonderdelen bestaan: de cortex (buitenste kliergebied) en de medulla (binnenste kliergebied). De cortex produceert belangrijke steroïde hor…
Bijnierkanker: Soorten, symptomen en behandeling

Bijnierkanker: Soorten, symptomen en behandeling

De bijnieren bevinden zich boven elke nier. Deze kleine klieren bestaan uit twee afzonderlijk functionerende delen: de cortex (buitenste laag van de klier) en de medulla (binnenste gebied van de klier…
Bijnierschorscarcinoom: Verhoogde afscheiding van hormonen

Bijnierschorscarcinoom: Verhoogde afscheiding van hormonen

De bijnierschorscarcinoom is een zeldzame en ernstige aandoening waarbij een kwaadaardige tumor ontstaat in de buitenste laag van de bijnieren, de bijnierschors. Deze tumoren kunnen leiden tot een ove…
Congenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomen

Congenitale bijnierhyperplasie: Vroege mannelijke symptomen

De bijnieren rusten op de toppen van de nieren. Ze maken deel uit van het endocriene systeem, dat de afgifte van hormonen in het lichaam reguleert. Hormonen zijn chemische boodschappers die processen…
Cushing-syndroom: Te veel cortisol in lichaam

Cushing-syndroom: Te veel cortisol in lichaam

Het Cushing-syndroom is een aandoening die optreedt wanneer het lichaam langdurig is blootgesteld aan een te hoog cortisolgehalte (hypercortisolisme). Deze ziekte ontstaat door het langdurig nemen van…
Feochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonen

Feochromocytoom: Tumor in bijnieren met afgifte van hormonen

Een feochromocytoom is een zeldzame, vaak goedaardige tumor die meestal ontstaat in het bijniermerg. De twee bijnieren die mensen hebben, liggen boven de nieren en produceren hormonen die essentieel z…
Hyperaldosteronisme: Verhoogde vrijgave van aldosteron

Hyperaldosteronisme: Verhoogde vrijgave van aldosteron

Hyperaldosteronisme, ook bekend als het syndroom van Conn of de ziekte van Conn, is een aandoening waarbij één of beide bijnieren een overmatige hoeveelheid van het hormoon aldosteron in het bloed afg…
Waterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectie

Waterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectie

Het Waterhouse-Friderichsen-syndroom (WFS) is een zeldzame, maar ernstige medische noodsituatie waarbij een bloeding optreedt in de bijnieren, meestal als gevolg van een bacteriële infectie. Dit leidt…
Ziekte van Addison: Onvoldoende productie van hormonen

Ziekte van Addison: Onvoldoende productie van hormonen

De ziekte van Addison is een zeldzame aandoening waarbij de bijnieren niet voldoende essentiële hormonen produceren. Meestal wordt deze aandoening veroorzaakt door een auto-immuunreactie, een infectie…
Gepubliceerd door Miske op 30-01-2017, laatst gewijzigd op 23-05-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 januari 2017:
  • Adrenal gland disorder, https://en.wikipedia.org/wiki/Adrenal_gland_disorder
  • Adrenal Gland Disorders, https://medlineplus.gov/adrenalglanddisorders.html
  • What are the symptoms of adrenal gland disorders?, https://www.nichd.nih.gov/health/topics/adrenalgland/conditioninfo/pages/symptoms.aspx