Geleidehond voor blinde en slechtziende personen
Meer en meer zie je in het straatbeeld iemand met een blindengeleidehond opduiken. Velen hebben bewondering voor deze hardwerkende honden. Maar achter de schermen zitten heel wat mensen met vragen. Feit is dat er in de maatschappij nog veel onwetendheid is rond geleidehonden voor personen met een visuele handicap. Zo doen allerlei fabeltjes de ronde inzake o.a. de financiering, het geleidewerk en het pensioen van een geleidehond.
Waarom een geleidehond?
Iemand die zwaar slechtziend, wettelijk blind of volledig blind is, heeft recht op een blindengeleidehond. Wat de slechtziendheid betreft, is het afhankelijk van geleidehondenschool tot geleidehondenschool hoe ze hiermee omgaan. Meestal wordt verwacht van een aspirant-geleidehondgebruiker dat hij/zij zich kan laten leiden door een geleidehond en dat het voor hem een meerwaarde is inzake mobiliteit. Het vraagt voor veel slechtzienden maar ook voor blinden soms nog een grote aanpassing om volledig te vertrouwen op een hond. Met een witte stok loop je als het ware van obstakel naar obstakel, met een geleidehond loop je van punt A naar punt B en ontwijk je juist de obstakels. Vele geleidehondgebruiker vergelijken het lopen met geleidehond met het lopen in het “luchtledige”.
Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be Diverse teksten rond blindengeleidehonden
Er komt heel wat bij kijken bij het thema van geleidehonden. Hoe gebeurt de opleiding en wat is een puppypleeggezin? Wat gebeurt er als de hond te oud wordt en op pensioen moet bijvoorbeeld. En moet zo’n hond altijd werken? Waarom mag je een geleidehond niet aaien? En moet de blinde echt geld sparen om een geleidehond te kunnen “kopen”, of is dat een mythe? Hoe gaat dat met een geleidehond op de werkvloer? En wist je dat er ook blindengeleidepaardjes bestaan?
In deze special zijn teksten gebundeld rond blindengeleidehonden. De special zal in de loop der tijd steeds uitgebreid worden. De lezers kunnen onder elk artikel reageren en de infoteur (Miske) is steeds bereid spoedig te reageren. Positieve kritiek, feedback, tips, andere opmerkingen en vragen zijn welkom zodat de infoteur mogelijk nog extra teksten kan schrijven of huidige teksten kan aanpassen / updaten.
Een vaak gehoord motto van veel geleidehondgebruikers: “Met een geleidehond en mijn mond, geraak ik de wereld rond”, of ook nog “Mobiliteit, vrijheid en blijheid”.