Bloedziektes en behandelingen van bloedafwijkingen
Het lichaam kent drie soorten bloedcellen met name erytrocyten (rode bloedcellen of rode bloedlichaampjes), leukocyten (witte bloedcellen of witte bloedlichaampjes) en trombocyten (bloedplaatjes). De vorming van zowel de rode als witte bloedcellen als de bloedplaatjes gebeurt in het beenmerg, het zacht weefsel in de botten. Rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de organen en weefsels van het lichaam. Witte bloedcellen helpen het lichaam bij het bestrijden van infecties. Bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling. Bloedaandoeningen tasten de vorming en de functie van één of meer van deze typen bloedcellen aan. Maar een bloedziekte is eveneens mogelijk op het vloeibare deel van het bloed, het zogenaamde plasma. In plasma bevinden zich bloedcellen, voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen en vele andere stoffen.
Verschillende bloedaandoeningen
Bloedaandoeningen, ook gekend als hematologische aandoeningen, zijn acuut of chronisch. De meeste bloedaandoeningen zijn erfelijk, maar tal van factoren leiden tot verworven bloedstoornissen. Voorts treden sommige bloedaandoeningen reeds bij de geboorte op, terwijl andere stoornissen pas op latere leeftijd tot uiting komen. Ook is het mogelijk dat een bloedaandoening onschuldig of goedaardig is, terwijl andere bloedaandoeningen indien onbehandeld levensbedreigend zijn.
Behandeling is afhankelijk van de oorzaak
Oorzaken van bloedaandoeningen zijn onder andere ziekten, bijwerkingen van medicijnen en een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. De behandeling van bloedziekten gebeurt door een hematologist. Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in patiënten met bloedstoornissen. De prognose van bloedziekten varieert en is afhankelijk van het type van de bloedaandoening. Sommige patiënten hebben namelijk geen of slechts milde symptomen en hebben ook geen behandeling nodig, terwijl bij anderen medicatie, bloedtransfusies, vitaminen, een beenmergtransplantatie en chirurgie vereist is..
Symptomen bloedaandoeningen
Aandoeningen van de rode bloedcellen
Patiënten met een aandoening aan de rode bloedcellen zijn kortademig, hebben een snelle hartslag (tachypneu) en hebben concentratieproblemen door een gebrek aan zuurstofrijk bloed in de hersenen. Spierzwakte en vermoeidheid treden eveneens op.
Aandoeningen van de witte bloedcellen
Chronische infecties, een algemeen zwak gevoel, een onverklaarbaar gewichtsverlies en vermoeidheid zijn typische symptomen van aandoeningen van de witte bloedcellen.
Aandoeningen van de bloedplaatjes
Veel voorkomende symptomen van aandoeningen van de bloedplaatjes hebben betrekking op de huid, waarop gemakkelijk blauwe plekken ontstaan. Snijwonden of zweren genezen niet of erg langzaam. Voorts stelt bloed niet na een verwonding of snede. Tot slot heeft de patiënt met een bloedplaatjesaandoening vaak onverklaarbare neusbloedingen of bloedend tandvlees.
Aandoeningen van het bloedplasma
Botpijn, constipatie, misselijkheid, verwardheid, een slechte eetlust, een overmatige dorst, gewichtsverlies en gevoelloosheid of zwakte in de benen zijn enkele symptomen waarmee een patiënt met een bloedplasma-aandoening zich mogelijk presenteert.