Bloeddrukafwijkingen en bloeddruk meten
Wanneer het hart klopt, pompt het bloed rond in het lichaam, zodat het lichaam voldoende energie en zuurstof krijgt. Als het bloed beweegt, duwt dit tegen de wanden van de bloedvaten. De kracht hiervan is gekend als de bloeddruk. De systolische bloeddruk (het bovenste getal van een bloeddrukmeting) geeft aan hoeveel druk het bloed uitoefent tegen de vaatwanden als het hart klopt. De diastolische bloeddruk (het laagste getal) geeft aan hoeveel druk het bloed uitoefent tegen de vaatwanden terwijl het hart rust tussen de hartslagen. Het is belangrijk om de bloeddruk te kennen want zowel een te lage als te hoge bloeddruk veroorzaken mogelijk diverse symptomen en verhogen daarnaast leiden ze mogelijk tot ernstige aandoeningen.
Aandoeningen van de bloeddruk
Een hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende en ook bekendste bloeddrukaandoeningen, vooral omdat dit het risico op tal van hart- en vaataandoeningen verhoogt. Ook een lage bloeddruk komt voor, en daarnaast presenteert een patiënt zich soms met bloeddrukschommelingen. Af en toe verandert de bloeddruk ook door bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij het opstaan of na het eten. Daarnaast veroorzaken sommige ziekten een geleidelijke of een snelle verlaging of verhoging van de bloeddruk. Dit uit zich vervolgens in milde tot ernstige symptomen. In sommige omstandigheden is een zeer snelle behandeling van de bloeddruk en de onderliggende oorzaak van deze bloeddrukwijziging nodig om het leven van de patiënt te redden.
Meten van bloeddruk
De arts meet meestal tijdens een lichamelijk onderzoek de bloeddruk van de patiënt. Maar hij beveelt soms ook een patiënt aan om de bloeddruk thuis te meten met een bloeddrukmeter. Soms krijgt een patiënt namelijk het advies om een ziekte te behandelen of voorkomen door het gebruik van medicatie of het doorvoeren van levensstijlaanpassingen. Dankzij het thuis meten van de bloeddruk krijgt de arts een idee van het effect van de werking van deze maatregelen op de bloeddruk.