Borsttumor: Kwaadaardig gezwel in borst bij man & vrouw
Tijdens het leven krijgt circa één op de acht vrouwen te maken met borstkanker. Bij mannen komt een kwaadaardig gezwel in de borst eveneens tot stand, maar dit gebeurt veel minder vaak dan bij vrouwen. De oorzaken, risicofactoren, symptomen, behandelingen en vooruitzichten zijn gelijkaardig bij beide geslachten. De aandoening brengt heel wat mogelijke lichamelijke maar ook mentale complicaties met zich mee. Een tijdige opsporing van borstkanker geeft de arts de kans om zo snel mogelijk een halt toe te roepen aan de kankercellen, waardoor de kwaliteit van leven en de vooruitzichten van de patiënt verbeteren.
Oorzaken en risicofactoren mammacarcinoom
Bij borstkanker start de kanker in de weefsels van de borst. De oorzaken van de totstandkoming van kanker in de borst is onbekend, maar heel veel risicofactoren spelen een rol, zoals de leeftijd (verhoogt bij het verouderen), de genen, hormonale factoren en omgevingsfactoren. Zo leidt een ongezonde levensstijl bijvoorbeeld sneller tot kanker in de borst. Een aantal tumoren die in de borst ontstaan, zijn meteen kwaadaardig maar soms ontstaat ook eerst een goedaardig gezwel dat later ontaardt in kanker.
Symptomen: Tumor in de borst
De patiënt of patiënte voelt een knobbel in de borst. Hierbij zijn veranderingen in de grootte of vorm van de borst aanwezig, en in zeldzame gevallen ontstaat ook een ontsteking van de borst wat gepaard gaat met roodheid en zwelling. Verder behoort een tepelafscheiding tot de mogelijkheden. In het beginstadium zijn vaak geen of weinig specifieke klachten aanwezig; daarom is een preventief screeningsonderzoek naar borstkanker erg belangrijk. In een later stadium en bij uitzaaiingen zijn onder andere huidzweren, botpijn, ademhalingsproblemen en hoofdpijn aanwezig.
Diagnose en onderzoeken bij kwaadaardig gezwel in de borst
Het eerstelijns diagnostisch instrument voor borstkanker bestaat uit een mammografie (radiografisch onderzoek van de borsten). Voor het bepalen van het kankerstadium zijn heel wat beeldvormende onderzoeken nodig zoals een echografie, een CT-scan en een MRI-scan. Daarnaast moet de arts een bloedonderzoek uitvoeren en is een biopsie nodig van de lymfeklieren (om uitzaaiingen op te sporen). Het weefselvocht en de weefselcellen van de aangetaste borst laat de arts eveneens microscopisch onderzoeken. Met de resultaten is hij in staat om een goed behandelplan op te stellen.
Behandeling van borstkanker
De arts zet een operatie in waarbij hij ofwel de borst kan behouden of anders de borst moet verwijderen. Daarnaast zijn andere kankerbehandelingen mogelijk zoals radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie en gerichte therapie. Gerichte therapie gebruikt stoffen die kankercellen aanvallen zonder schade aan te richten aan de normale cellen.
Prognose van kwaadaardige knobbel in de borst
Door een tijdige opsporing van borstkanker is meestal een borstsparende operatie mogelijk en is de patiënt in staat om volledig te herstellen. In een aantal gevallen, zeker wanneer de patiënt jonger of de diagnose pas laattijdig gebeurd is, zijn de vooruitzichten minder gunstig.