Eerste Hulp Bij Ongevallen
EHBO staat voor “Eerste Hulp Bij Ongevallen”. Een ongeval is immers snel gebeurd. Denk maar aan een bijensteek of het water uit een hete pot die op de handen terechtkomt. Tijdens het wachten op hulp is een helper in staat om het leven van de patiënt te redden door het adequaat en snel toedienen van de eerste zorgen. Ook geeft hij door middel van EHBO een waarborg op een volledig (of gedeeltelijk) herstel. Daarnet belet de toediener van EHBO dat letsels verergeren. Door de grote variëteit aan ongevallen, is het onmogelijk om essentiële regels vast te leggen. Dit hangt ook af van het aantal slachtoffers, de eventuele omgeving, het beschikbaar materiaal enzovoort. Enkele tips helpen wel bij het stabiliseren van de patiënt.
Hulp inroepen
De helper is steeds rustig en bekwaam om hulp te verlenen. Hij belt vooreerst de hulpdiensten via het Europese alarmnummer 112. Hij geeft zoveel mogelijk nuttige informatie mee zoals:
- de eigen naam
- de exacte locatie
- de aard van het ongeval
- de aard van de verwondingen
- het aantal slachtoffers
- de algemene toestand van het slachtoffer (of de slachtoffers) en ook of hij eventueel gekneld is
EHBO toedienen
Indien mogelijk haalt hij de patiënt meteen uit de benarde situatie en legt hij hem op een veilige plaats. Ligt de patiënt reeds op een veilige plaats, dan is het nutteloos om hem te verplaatsen. Ook is het belangrijk om voldoende zuurstof vrij te houden voor de patiënt, door bijvoorbeeld kijklustigen op afstand te houden. Een veilige en comfortabele houding van de patiënt is belangrijk, maar weet de helper niet meteen welke houding goed is, dan vraagt hij dit best na aan een professional omdat de toestand anders mogelijk verergert. De patiënt mag voorts niet afkoelen. Meteen handelen is tot slot nodig bij ernstig bloedverlies (bloed stelpen) en bij bewusteloosheid met ademhalingstoestand (reanimatie).
Hulpmiddelen
Het is belangrijk om over een EHBO-verbanddoos (in de buurt) te beschikken. Daarnaast is het voor sommige helpers nuttig dat ze een EHBO-app op de GSM of smartphone hebben staan. De app staat de helper bij tijdens het hulpverleningsproces wanneer nog geen medische begeleiding aanwezig is.
EHBO-app
- Apple: https://itunes.apple.com/be/app/ehbo-app/id403206332?mt=8
- Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rodekruis.android&hl=nl