Galweg- en galblaasaandoeningen en problemen met gal
De lever maakt gal aan, een verteringsvloeistof. De galblaas dient als opslag van de galvloeistof tussen de maaltijden door. Als mensen dan eten, duwt de galblaas de gal in galwegen. Deze dragen de gal naar de dunne darm. De gal helpt bij het afbreken van vet. Daarnaast is gal nodig zodat de lever zich kan ontdoen van gifstoffen en afvalstoffen. Een aantal ziekten leiden tot problemen met de galwegen, galstroom en galblaas, elk met eigen oorzaken, symptomen en behandelingen.
Oorzaken galwegaandoening en galziekte
Verschillende ziekten blokkeren de galwegen en veroorzaken een probleem met de galstroom zoals:
- een aangeboren afwijking (zoals galgangatresie)
- een infectie
- een ontsteking
- galstenen
- galwegstenen
- kanker
Soms is de oorzaak hiervan niet bekend, al vormen diverse leverproblemen (leverontsteking, cirrose, ...) wel een risicofactor. Ook alcohol en overgewicht leiden sneller tot problemen met de galwegen. Soms veroorzaken bepaalde medicijnen echter ook gal gerelateerde problemen.
Symptomen
Een geelverkleuring van de huid is bij heel wat galwegaandoeningen het eerste teken van de ziekte. Daarnaast gaat het probleem met de galwegen of galblaas gepaard met een jeukende huid, urine-en ontlastingsafwijkingen, een verlies van eetlust en buikpijn. Vaak heeft de patiënt daarnaast nog algemene symptomen zoals misselijkheid, overgeven, koorts en rillingen.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Soms is het namelijk voldoende om veranderingen in de leefstijl aan te brengen of de gebruikte medicijnen aan te passen. Maar veelal is een medische behandeling vereist. Bij kanker aan de galwegen zet de arts een combinatie met radiotherapie, chemotherapie en chirurgie in. Een infectie behandelt de arts veelal met behulp van antibiotica of andere medicijnen. Soms is een levertransplantatie of een verwijdering van de galblaas vereist om de galproblemen opgelost te krijgen. Ook andere chirurgische ingrepen zijn mogelijk.