Huidinfectie door bacteriën, virussen of schimmels
Bij de geboorte of op latere leeftijd ontwikkelen sommige patiënten een huidinfectie. Deze komt tot stand door virussen, bacteriën, schimmels of andere ziekmakende organismen. Meestal ontstaat de infectie doordat het ziekmakende organisme in de huid terechtkomt via een wonde, zweer of schram. Sommige aandoeningen ontstaan reeds bij de geboorte omdat de moeder dit heeft doorgegeven aan de baby, terwijl andere infecties later tot stand komen.
Oorzaken
Soms tasten goede bacteriën die op de huid en slijmvliezen leven, plots de eigen weefsels aan. Dit is dan vaak het gevolg van een trauma, een chirurgische ingreep of een infectie. Ziekmakende organismen zijn echter ook te vinden op besmette dieren, zoals onder andere bij teken, muggen, andere insecten of vee. Deze komen via huid-op-huid-contact of een beet van dit dier bij de mens terecht. Huidinfecties treffen mogelijk iedereen, maar vooral patiënten met een zwak immuunsysteem zoals baby's, ouderen, patiënten met HIV/AIDS, diabetes of longproblemen, zijn getroffen. Ook het nemen van bepaalde medicijnen en beenmergtransplantatie maakt de patiënt zwakker waardoor het immuunsysteem vaak moeite heeft om de infectie te bestrijden.
Symptomen
Soms verschijnen de symptomen vrijwel meteen na de besmetting, maar meestal bedraagt de incubatietijd enkele dagen tot weken. Plots of geleidelijk aan ontwikkelt de patiënt jeukende pijnloze of juist pijnlijke huidletsels, vlekken, knobbeltjes, pukkels, zweren en abcessen die al dan niet bloeden of gepaard gaan met een afscheiding. Deze hebben diverse kleuren, vormen en randen die kunnen veranderen.
Behandeling
Vaak is een snelle diagnose en behandeling nodig omdat de infectie anders heel ernstige misvormingen veroorzaakt aan de huid. Maar ook verspreidt de infectie zich in het lichaam waardoor meerdere organen en weefsels getroffen worden. Medicijnen zoals antibiotica (geneesmiddelen tegen bacteriën), antimycotica (schimmeldodende medicijnen) en antivirale geneesmiddelen (medicatie tegen virussen) zijn hierbij nuttig.