Longziektes en problemen met longen en luchtpijp
De longen, die zich net onder de ribbenkast en boven het middenrif bevinden, behoren tot de hardst werkende organen in het lichaam. Zij zetten uit en trekken samen tot twintig keer per minuut, wat neerkomt op zo'n twintigduizend ademhalingen per dag. De longen leveren zuurstof aan alle lichaamsweefsels en zijn daarom bijzonder belangrijk. Diverse longaandoeningen en syndromen zorgen voor enkele vaak voorkomende symptomen: hoesten, slijm of bloed uit de longen ophoesten, borstpijn, kortademigheid, een piepende ademhaling, heesheid, …
Anatomie
Longen zijn kegelvormige, sponsachtige en niet-bezenuwde organen die de borstholte vullen en het grootste deel van de onderste luchtwegen uitmaken. De rechterlong bestaat uit drie lobben (kwabben), de linkerlong heeft er twee en bevat een uitsparing voor het hart. De rechterlong is gewoonlijk iets breder maar ook korter dan de linkerlong. Hierdoor heeft de lever voldoende ruimte. De linkerlong is smaller zodat er ruimte is voor het hart. De ruimte tussen de twee longen heet in medische termen "mediastinum". Hier bevinden zich het hart, de oesofagus (slokdarm), grote bloedvaten, de lymfeklieren, … Rond de longen bevindt zich de pleura (borstvlies: het weivlies dat de binnenzijde van de borstkas en de buitenkant van de longen bekleedt). De pleura bestaat uit een visceraal blad (het pleurablad dat de longen bedekt, zit rondom het longweefsel) en een pariëtaal blad (het gedeelte van het borstvlies dat tegen de ribben aanligt; dit zit tegen de thorax). Het gewicht van een long van een volwassen persoon varieert tussen de 325 en 680 gram.
Functie
De belangrijkste functie van de longen is het verstrekken van zuurstof (O2) aan haarvaten, zodat het bloed zuurstof krijgt. De longen verwijderen eveneens koolzuur (CO2) uit het lichaam, wat ontstaat bij de verbranding van voedingsstoffen.
Aandoeningen
Long gerelateerde problemen zijn soms genetisch, ontstaan uit slechte gewoonten en ongezonde voeding, of zijn veroorzaakt door virussen. Goed gekende luchtwegaandoeningen zijn een longontsteking, astma, een longembolie, emfyseem, pneumothorax, tuberculose, COPD, bronchuscarcinoom (longkanker), … Sommige (minder goed gekende) syndromen tasten eveneens voornamelijk de longen aan. Een aantal van deze syndromen zijn eveneens opgenomen in dit special.