Bekende, onbekende en zeldzame oogaandoeningen
Iedereen kent wel iemand of heeft zelf al eens te maken gehad met een veel voorkomende oogziekte. Sommige patiënten lijden ook aan een oogaandoening die relatief onbekend of zeldzaam is. Deze aandoening hangt dan mogelijk samen met een syndroom of andere afwijkingen in het lichaam, maar treedt eveneens afzonderlijk op. Een scala van symptomen is mogelijk.
Symptomen oogaandoeningen
De symptomen van oogziekten treden vroeg op maar soms pas in een vergevorderd stadium van de ziekte. Soms heeft de patiënt plots last van een oogafwijking, terwijl de oogproblemen soms chronisch zijn. Een aantal oogaandoeningen zoals premature retinopathie zijn mogelijk aangeboren terwijl anderen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie pas op latere leeftijd gebeuren.
Bekende symptomen zijn onder andere:
- rode ogen
- droge ogen
- oogpijn
- een oogafscheiding
- een zanderig gevoel in het oog
- kleverige ogen bij het ontwaken
- wazig zien
- tranende ogen
- een huiduitslag rond de ogen
- het uitvallen van de wimpers en/of wenkbrauwen
- ongelijke pupillen
- een blauw oog
- gezwollen ogen en oogleden
- nachtblindheid
- wiebelogen
- een verlamming van de oogspieren
- oogvlekken / oogbultjes
- dubbelzien
- hangende oogleden
- slecht zien op afstand of van nabij
- vermoeide ogen
- kokerzien (tunnelzicht)
- overmatig knipperen met de ogen
- lichtflitsen zien
- bewegende vlekjes of lijntjes zien
- een overgevoeligheid voor licht
- trillende oogleden
De symptomen beperken zich verder ook niet altijd alleen maar tot de ogen en oogleden. Mogelijk zijn ook andere organen of lichaamsdelen getroffen. De patiënt krijgt best een regelmatige oogonderzoek zodat de oogarts tijdig symptomen bemerkt en in staat is om een behandeling in te zetten.
Bekende en minder bekende oogaandoeningen
Glaucoom, staar en maculadegeneratie zijn bekende en veel voorkomende oogaandoeningen. In deze special is er bovendien aandacht voor zeldzame en onbekende oogaandoeningen. Sommige aandoeningen zijn erfelijk bepaald, bij andere aandoeningen is nog veel wetenschappelijk onderzoek vereist.
Behandeling
Soms zal het nodig zijn om een gespecialiseerd oogarts op te zoeken zodat de oogarts de oogaandoening regelmatig opvolgt en zo mogelijk behandelt. Aandoeningen die te maken hebben met syndromen, krijgen veelal een multidisciplinair behandeling waarbij diverse specialisten, paramedici en andere zorgverstrekkers en hulpverleners samenwerken.
De behandeling van oogziekten en oogproblemen is gesteund op diverse pijlers. Een patiënt kan zelfzorgtechnieken toepassen voor het verlichten of zelfs voorkomen van oogklachten. Medicijnen zoals oogzalven, oogdruppels en ooginjecties behandelen veel oogafwijkingen. Verder zijn ook chirurgische technieken mogelijk voor het verhelpen van bepaalde ooggerelateerde symptomen of oogaandoeningen. Ook andere behandelingsopties zijn vaak mogelijk. Bij blindennazorgwerken is er tevens veel expertise rond diverse zeldzame oogaandoeningen. Zij bieden eveneens praktische en emotionele ondersteuning, bijvoorbeeld voor het gebruik van hulpmiddelen, de activiteiten in het dagelijks leven, het aanpassen van de werkpost, begeleiding op school enzovoort.