Radiotherapie (behandeling via bestraling) bij kanker
Radiotherapie, de medische term voor behandeling door middel van bestraling, is in combinatie met chirurgie en chemotherapie een behandelingstechniek om kanker te bestrijden. Meer dan de helft van alle kankerpatiënten heeft op een bepaald moment tijdens zijn ziekte radiotherapie nodig. Een uitwendige bestraling die werkt met een lineaire versneller (bestralingsapparaat), is het meest bekend, maar ook een inwendige bestralingsmethode is mogelijk. De wetenschap en technologie staan niet stil; steeds dienen nieuwe behandelingstechnieken in de radiotherapie zich aan.
Werking radiotherapie
Door de straling gaat energie over naar de menselijke weefsels waardoor kwaadaardige cellen vernietigd worden of niet verder groeien. Normale, gezonde cellen herstellen zich van deze bestraling. Tijdens radiotherapie wordt steeds getracht om zo weinig mogelijk gezond weefsel aan te tasten, maar desondanks zijn bijwerkingen wel mogelijk. De meest gehoorde bijwerking van radiotherapie is vermoeidheid. Deze treedt geleidelijk aan op tijdens de bestralingsbehandeling en verdwijnt net als de meeste andere bijwerkingen binnen enkele weken na het einde van de behandeling.
Diverse lichaamsgebieden
Diverse lichaamsgebieden kunnen bestraald worden zoals het hoofd, de hals, de prostaat, de longen, de borsten, ... De radiotherapeut bestraalt enkel het gebied waar de tumor zich bevindt of waar hij gezeten heeft waardoor de behandeling lokaal is in tegenstelling tot chemotherapie die werkzaam is in het gehele lichaam. De duur van de bestraling, het aantal benodigde bestralingen evenals de intensiteit van de straling is individueel bepaald. Hiervoor maakt de radiotherapeut meestal eerst een CT-scan en voert hij nog andere beeldvormende en lichamelijke onderzoeken uit. Met al deze gegevens kan hij een bestralingsschema opstellen. Zowel tijdens de voorbereiding als het bestralen zelf is een grote nauwkeurigheid vereist. De patiënt zal steeds in dezelfde houding stil moeten blijven liggen. Voor sommige behandelingen worden daarvoor uitwendige tatoeagepuntjes op de huid van de patiënt aangebracht, bij andere lichaamsdelen is een op maat gemaakt hulpmiddel nodig zodat de stralen juist gericht worden.
Deze special bevat allerlei artikels over inwendige en uitwendige radiotherapie.