Urine- en plasproblemen en afwijkingen aan de blaas
De nieren produceren urine, vloeibaar afval. Dit wordt opgeslagen in de blaas totdat deze het lichaam verlaat door te urineren. Een urineonderzoek, ook gekend als een urineanalyse, vormt een essentieel onderdeel van een medisch onderzoek. Mogelijk is de geur, kleur, consistentie of hoeveelheid anders bij bepaalde ziekten, aandoeningen en infecties. Ook treden mogelijk problemen op met het plassen zelf waardoor een urineonderzoek vereist is. Deze afwijkingen zijn vaak te identificeren door middel van fysisch, chemisch en microscopisch onderzoek.
Doel urineonderzoek
Een urineonderzoek gebeurt als onderdeel van een normaal lichamelijk onderzoek. De arts spoort hiermee vroege tekenen van een ziekte op. Bij patiënten met een nierziekte of diabetes (suikerziekte) zijn urinetesten nodig om de ziektetoestand te evalueren. Een urineonderzoek is tevens nodig om urineweginfecties, eiwit in de urine (proteïnurie) of bloed in de urine (hematurie) op te sporen, evenals een zwangerschap te diagnosticeren.
Procedure urineanalyse
Het verzamelen van de urine gebeurt het best wanneer het gebied rond de opening van de plasbuis gereinigd en goed gespoeld is. Een kleine hoeveelheid urine moet vervolgens eerst in het toilet vallen en dan pas mag de rest verzameld worden in een apart potje. De arts heeft het urinemonster binnen het kwartier na het verzamelen nodig, en anders moet de patiënt het urinepotje koelen. Het gedetailleerd onderzoeken van de urine gebeurt in een laboratorium (microscopisch), maar is ook met een teststrip (dipstick) mogelijk, afhankelijk van wat de arts wil laten onderzoeken.
Afwijkingen in de urine
De arts bekijkt vaak eerst het urinemonster en merkt dan mogelijk afwijkingen op met betrekking tot de kleur (troebel, helder, kleurloos, rood, groen, blauw, …). De urinekleur is meestal bepaald door de concentratie, maar ook het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen (bramen, rode bieten, asperges, …) leidt tot een abnormale urinekleur. Verder zijn urine-afwijkingen in de geur, hoeveelheid en consistentie mogelijk.