Uro- en gynaecologische problemen: Onderzoek en behandeling
Patiënten met problemen aan het geslachtsorgaan en het urinair stelsel komen vaak bij een uroloog of gynaecoloog terecht. Deze arts voert soms één of meerdere specifieke onderzoeken uit om een gerichte diagnose te kunnen stellen. Tijdens sommige onderzoeksmethodes kan hij tevens reeds een gepaste behandeling uitvoeren.
Indicatie
Een uroloog of gynaecoloog kan veel aandoeningen of afwijkingen opsporen of behandelen. Onder andere aan de hand van onderstaande symptomen kan hij besluiten een onderzoek (en behandeling) uit te voeren:
- bekkenbodemafwijkingen
- blaaskanker
- blaaspoliepen
- blaasproblemen
- een niet ingedaalde teelbal
- een waterbreuk
- hypospadie
- nierkanker
- nierstenen
- prostaatkanker
- te nauwe voorhuid
- testiskanker
- vesico-ureterale reflux
- ...
Hulpmiddelen
Veelal voert een uroloog of gynaecoloog endoscopische onderzoeken uit. Hierbij gebruikt hij een endoscoop, een soort flexibel buisje met daaraan een lichtje en kleine camera dat dan via een natuurlijke opening van de patiënt naar binnen gebracht wordt. Zo kan de uroloog of gynaecoloog de organen aan de binnenkant bestuderen. Meestal krijgt de patiënt voor een endoscopisch onderzoek een korte of volledige narcose toegediend. Voor sommige onderzoeken, zoals een cystoscopie of retrograad pyelogram, maakt de uroloog ook gebruik van contrastvloeistof en röntgenafbeeldingen om zo het orgaan beter zichtbaar te maken en eventuele afwijkingen te detecteren.
Onderzoeken en behandelingen
In deze special zijn een aantal onderzoeken opgenomen die een patiënt kan ondergaan, zoals een cystoscopie, een urodynamisch onderzoek en prostaatechografie. Daarnaast zijn ook enkele behandelingen omschreven, zoals een Novasure-ingreep bij hevige menstruatie, een neurostimulatiebehandeling voor blaasproblemen, nierstenen vergruizen, ... Gaandeweg zullen er meer artikels geschreven worden.