Ziekenhuis- en zorgcentragerelateerde infecties
Bij een ziekenhuisinfectie (nosocomiale infectie) denken mensen meteen aan een infectie die ze oplopen in een ziekenhuis. Dit klopt echter slechts gedeeltelijk aangezien ook verpleegafdelingen en zorgcentra mogelijk getroffen zijn. Patiënten lopen hier sneller een infectie op aan het bloed, de luchtwegen (longen), de huid en de urinewegen. Zowel bezoekers, patiënten zelf als het personeel van deze instelling moeten zo goed mogelijk een ziekenhuisinfectie proberen te voorkomen. Een correcte hygiëne voorkomt reeds heel veel infecties.
Oorzaken infecties: In ziekenhuizen en zorginstellingen
Ziekenhuisinfecties (nosocomiale infecties) zijn het gevolg van virale en bacteriële infecties evenals schimmelinfecties. Een beruchte en bekende bacteriële ziekenhuisinfectie is MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus). Deze infectie is bestand tegen heel veel soorten antibiotica.
Risicofactoren ziekenhuisinfectie
Een slechte hygiëne van het verplegend personeel of contact met een andere patiënt veroorzaakt vaak deze infectie, die vooral tot stand komt bij zwakkere, jonge of oudere patiënten, patiënten die langdurig opgenomen zijn en/of een invasieve procedure hebben ondergaan waarbij materiaal in het lichaam terechtkomt, zoals een katheterisatie of een intubatie.
Symptomen: Urinewegen, longen, huid en bloed
De klachten zijn afhankelijk van het getroffen lichaamsdeel. Een bloedweginfectie, urineweginfectie, longontsteking en huidinfectie behoren tot de mogelijke infecties. Urineweginfecties komen veruit het meest tot stand. De meest ernstige infectie die de bloedbaan treft, is zeldzaam.
Diagnose en onderzoeken
Naast een klinische presentatie en een lichamelijk onderzoek van de patiënt, is een diagnostisch onderzoek nodig. Hiervoor kijkt de arts naar de aanwezige symptomen en hij besluit dan bijvoorbeeld om een wondcultuur, een bloedonderzoek, een urineonderzoek, een onderzoek van het sputum (slijm) en een röntgenfoto van de borstkas te laten uitvoeren. Een grondig onderzoek is zeker nodig bij een infectie die bestand is tegen veel soorten antibiotica, zoals MRSA, zodat de arts weet welke soort antibiotica hij wel kan inzetten.
Behandeling ziekenhuisinfecties
Antimycotica, antivirale geneesmiddelen en antibiotica bestrijden de ziekteverwekkende pathogenen. Daarnaast zet de arts een ondersteunende behandeling in. Soms is een chirurgische ingreep nodig, bijvoorbeeld bij wondinfecties.