Zweetafwijkingen en problemen & behandelingen bij het zweten
De regeling van de lichaamstemperatuur verloopt grotendeels via het zweten. Kleine zweetklieren in de huid zorgen voor een voldoende vochtige huid. Soms ontstaan echter door diverse huid- en hersenziekten alsook andere aandoeningen problemen met het zweten. Sommige mensen zweten niet of weinig, terwijl anderen overmatig zweten. Deze zweetproblemen zijn soms gewoon aangenaam en beschamend, terwijl andere zweetafwijkingen levensbedreigend zijn. Een correcte diagnose bepaalt de exacte oorzaak van het zweetprobleem. Meestal vallen de problemen door het niet, weinig of overmatig zweten wel te verhelpen.
Soorten zweetklieren
Apocriene klieren
Apocriene klieren, die in de puberteit actief worden, bevinden zich in de oksels, het tepelhof, de genitaliën en de anus. De uitscheiding van deze klieren bestaat voornamelijk uit vetten en gebeurt buiten het lichaam. Een gedeelte van de celvloeistof wordt hierbij afgesnoerd zodat de kliercellen verkleinen. Bromhidrose en hidradenitis suppurativa zijn enkele voorbeelden van apocriene zweetklierstoornissen.
Eccriene klieren
Eccriene klieren (merocriene klieren) zijn actief vanaf de geboorte en scheiden voornamelijk eiwitten uit buiten het lichaam. De cellen blijven hierbij intact. De afscheiding is waterig en is nodig om het lichaam te koelen in warme omgeving of tijdens inspanning. Enkele voorbeelden van problemen met eccriene zweetklieren omvatten hyperhidrose (overmatig zweten), hypohidrose (weinig zweten), anhidrose (niet zweten) en miliaria (korrelvormige blaasjesuitslag door sterk zweten).
Oorzaken zweetproblemen
Vaak zijn de oorzaken van hyperhidrose relatief onschuldig. Bij anhidrose daarentegen is vaak sprake van een medisch noodgeval wat dit zweetprobleem leidt tot een overmatige lichaamstemperatuur, warmte-uitputting, een zonnesteek of zelfs de dood. Overmatig zweten is ook niet altijd een natuurlijk proces, want soms begeleidt dit eveneens een meer ernstige onderliggende aandoening.
Symptomen afwijkingen met zweten
Hyperhidrose kenmerkt zich door overmatig zweten dan nodig is om een constante lichaamstemperatuur te handhaven. Dit is het gevolg van overactieve zweetklieren. Hypohidrose en anhidrose onderscheiden zich door een verminderd of afwezig vermogen om verdampende warmteafvoer te genereren. De symptomen zijn afhankelijk van het zweetprobleem, maar enkele veel voorkomende tekenen zijn spierkrampen, duizeligheid, zwakte, kippenvel op de huid, een versnelde hartslag, koorts, ... De problemen treden op aan een deel van het lichaam of op het ganse lichaam en zijn aangeboren of treden later in het leven op.
Behandeling zweetafwijkingen
Heel veel behandelingsmethoden zijn beschikbaar, gaande van tal van zelfzorgmaatregelen tot medicijnen, speciale crèmes, zalven of gels, lasertherapie, botoxinjecties, en zelfs chirurgie. Ook behandelt de arts indien mogelijk de uitlokkende oorzaak van het zweetprobleem.