Spieren en gewrichten met bijhorende afwijkingen & syndromen
Botten, spieren en gewrichten zijn nodig voor alle soorten bewegingen. Spieren trekken aan de gewrichten, waardoor mensen in staat zijn om te bewegen. Daarnaast is het lichaam dankzij de spieren in staat om andere functies uit te oefenen, zoals voedsel kauwen en dit vervolgens verplaatsen naar het spijsverteringsstelsel. Het menselijk lichaam telt meer dan 650 spieren. Ze zijn aan de botten verbonden door middel van pezen.
Spieren
Drie verschillende spieren zijn aanwezig bij mensen met name skeletspieren, onwillekeurige spieren en de hartspier.
Skeletspieren
Skeletspieren zijn bevestigd aan het bot in de benen, de armen, de buik, de borst, de nek en het gezicht. Deze vrijwillige (zeflstandig te controleren) spieren houden het skelet bij elkaar, geven vorm aan het lichaam en helpen bij de dagelijkse bewegingen.
Onwillekeurige spieren
Onwillekeurige of gladde spieren kunnen mensen in tegenstelling tot skeletspieren niet controleren omdat het zenuwstelsel dit doet. Gladde spieren zijn bijvoorbeeld de wanden van de maag en darmen of de wanden van de bloedvaten. De onwillekeurige skeletspieren zijn niet zo snel moe als de skeletspieren en daarom kunnen ze gemakkelijker contracteren (samentrekken).
Hartspier
De hartspier bevindt zich zoals de naam het aangeeft in het hart. De wanden van de hartkamers worden bijna volledig samengesteld uit spiervezels. De hartspier is een onvrijwillige spier.
Gewrichten
Gewrichten bevinden zich op de plaats waar twee botten samenkomen. Ze maken het skelet flexibel, want zonder gewrichten is het skelet niet in staat om te bewegen. Sommige gewrichten gaan open en dicht zoals een scharnier (zoals knieën en ellebogen), terwijl anderen zorgen voor meer gecompliceerde bewegingen zoals een schouder of heupgewricht.
Problemen met spieren en gewrichten
Een heleboel aangeboren en verworven aandoeningen veroorzaken afwijkingen aan en problemen met de spieren en gewrichten. Kenmerkend hierbij zijn pijn en bewegingsproblemen. Het probleem is te wijten aan de hersenen die de spieren aansturen, of anders betreft dit een probleem van het gewricht of de spier zelf als gevolg van een letsel, een infectie, een ziekte, medicatiegebruik, overgewicht of andere omgevingsfactoren. Ook het lichaam zelf valt soms de spieren en gewrichten aan (auto-immuunaandoening), hetgeen meestal resulteert in een chronische spier- en/of gewrichtsaandoening. Fysiotherapie is vaak nodig in combinatie met medicijnen en/of chirurgie. De prognose van spier- en gewrichtsproblemen is erg variabel. Sommige afwijkingen zijn onschuldig en hiervan herstelt de patiënt spontaan, terwijl andere aandoeningen, vooral waarbij sprake is van spierdystrofie of een progressieve aantasting van de gewrichten en spieren, leiden tot levensbedreigende complicaties en zelfs de dood.